Hlavní obsah

Soud odložil slyšení v případu mučitelky vězňů Englandové

– FORT BRAGG
Právo, Alexandr Petrželka

Na neurčito odložila vojenská soudkyně Denisa Arnová další předběžné výslechy v případu vojenské policistky Lynndie Englandové, obviněné z mučení a ponižování vězňů v Iráku. Obhájci totiž požádali o předvolání čtyř desítek nových svědků včetně vrcholných představitelů administrativy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. 5.5.2016. Mezinárodní den porodních asistentek. Městská nemocnice Ostrava.

Článek

"Pálíte naslepo jak po divokých husách," řekl k požadavku obhájců kapitán John Bensen z týmu obžaloby.

Noví svědkové podle něj nemohou vnést do kauzy už nic nového a trvání na jejich předvolání je jen zdržovací taktikou. Englandová, jíž v případě odsouzení hrozí až 38 let vězení, je totiž ve vysokém stupni těhotenství.

Veřejnost poznala Englandovou na snímcích z bagdádského vězení Abú Ghrajb, jak s až rozpustilým úsměvem na tváři ukazuje na přirození nahých iráckých zajatců a vodí je za sebou na obojku jako psy.

Nyní ve Fort Braggu, kde slyšení probíhá, chodí v černých brýlích a s přísně staženými rty. Žaloba ji viní z týrání a napadání zajatců, chování v rozporu s dobrým mravem, z nemravného chování, neuposlechnutí rozkazu a tvorby a držení sexuálně výmluvných fotografií.

Pentagon bez viny?

Obhajoba chce dokázat, že pouze plnila rozkazy, a odhalit nepromyšlenost americké politiky v Iráku.

K tomu mají dopomoci výpovědi viceprezidenta Dicka Cheneyho, ministra obrany Donalda Rumsfelda, bývalého amerického velitele v Iráku generála Ricarda Sancheze či bývalého seržanta Kennetha Davise, který už v minulosti naznačil, že ke zneužívání vězňů nepřímo vybízela rozvědka.

Pentagon ale trvá na tom, že zneužívání vězňů je záležitost jen těch vojáků, kteří už byli obviněni či suspendováni. Odmítá názor obhajoby, že vojenští policisté měli pokyny, aby vězně před výslechy psychicky nalomili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám