Hlavní obsah

Soud nepřipustil vydání Rusa Frančettiho na Ukrajinu

Pražský vrchní soud nepřipustil vydání Rusa Alexandra Frančettiho na Ukrajinu kvůli válečné situaci. Podle soudců by tam hrozilo reálné riziko porušení mužových lidských práv, uvedl ve čtvrtek mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vrchní soud v Praze

Článek

Ukrajina žádala Frančettiho vydání v souvislosti s jeho údajným podílem na ruské anexi Krymu. Česko nyní kvůli tomuto skutku muže stíhá samo. Rusa zadržela česká policie na základě ukrajinského zatykače loni v září. Pražský městský soud nejprve jeho vydání k trestnímu stíhání připustil. Stalo se tak krátce před ruskou invazí na Ukrajinu. Frančetti si ale podal stížnost, kterou vrchní soud projednal v dubnu. Jak a proč rozhodl, zveřejnila justice až nyní.

Frančettiho vydání je podle závěru vrchního soudu nepřípustné. „V současné době s ohledem na válečnou situaci na Ukrajině a dále i osobní okolnosti týkající se vyžádaného (Frančettiho) je dáno reálné nebezpečí porušení práv zaručených mezinárodními smlouvami o lidských právech a základních svobodách, které v současné době není s to snížit či eliminovat ani poskytnutými ujištěními ukrajinské strany,“ sdělil k názoru vrchního soudu Wenig.

Válečné zločiny: už desítky svědectví

Válka na Ukrajině

Podle soudců navíc existuje důvodná obava, že by Frančetti byl na Ukrajině po svém vydání vystaven pronásledování a zhoršení postavení v trestním řízení – a to kvůli svému státnímu občanství a zejména pak kvůli účasti na bojových akcích na straně proruských separatistů.

Vrchní soud sice Frančettiho propustil z předběžné vazby, Rus se ale na svobodu nedostal. Bezprostředně poté ho zadržela Národní centrála proti organizovanému zločinu a obvinila ho v souvislosti s ruskou anexí Krymu z účasti na organizované zločinecké skupině. Obvodní soud muže následně poslal do vyšetřovací vazby. Vyjádřil obavy, že by mohl utéct.

Reklama

Výběr článků

Načítám