Hlavní obsah

Sonda přinesla nejlepší obrázky povrchu Marsu

NASA zveřejnila barevné snímky, které pořídilo marsovského vozítko Rover, jež na povrch rudé planety dopravila sonda Spirit. Fotografie ukazuje šedé úlomky skal na pozadí červenooranžové plochy. Vědci byli překvapeni vysokou kvalitou obrázků, které pořídila stereokamera systému pancam, která je namontována na stožár vozidla.

Foto: Tomáš Hlavsa

Příběh Jana Zajíce doputoval do Galerie mladých Vlastivědného muzea v Šumperku z pražského Karolina.

Článek

"Myslím, že mojí reakcí byl šok a údiv, byla to přibližně ta barva, kterou bych chtěl vidět na vlastní oči, kdybych tam stál," uvedl Jim Bell z týmu, který měl na starosti kamerou. Barva a struktura povrchu jsou velmi podobné tomu jaký zachytila v 70. letech sonda Viking.

Kamera díky speciálnímu programu může obraz nejen přiblížit, ale zaměřit se na něm na různé body a právě ty zaostřit. Rozlišení kamery pancam je třikrát až čtyřikrát vyšší než u předchozích kamer, takže přináší zatím nejdetailnější obrázky z Marsu, jaké kdy byly pořízeny. Očekává se že vozítko Rover v následujících dnech přinese mnohem více dalších obrázků z Marsu stejně jako další data.

Mise má zjistit, zda nyní studená planeta nebyla kdysi horká a vlhká. Mateřská sonda Spirit, od níž se Rover oddělil, je projektována jako geologický robot. Úkolem Roveru je studovat povrch a kameny i ve vzdálenějším okolí místa přistání. 

Přestože přesnost přistání předčila nejoptimističtější předpoklady, Rover zůstane ještě týden v klidu, protože je nutné ověřit funkčnost všech systémů než se vydá na prohlídku oblasti kráteru Gusev. Je vybaven silným vysílačem, který umožňuje přenášet data přímo na Zemi a ne přes mateřskou sondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám