Hlavní obsah

Somálské děti vyhrály v recitační soutěži pušky a granáty

Novinky, Václav Lang

Na somálské děti, které se zúčastnily soutěže v recitování koránu pořádané tamním rádiem, čekaly netradiční odměny. První tři umístění si odnesli útočné pušky AK-47 a granáty. Uvedl to server BBC, podle kterého šlo již o třetí ročník soutěže.

Článek

„Jednu ruku by měly děti používat ke vzdělávání, v druhé mají držet zbraň k ochraně islámu,“ řekl při závěrečném ceremoniálu Mukhtar Robow, představitel skupiny aš-Šabáb. Ta provozuje rádio Andulus, jež zorganizovalo soutěž s netradičními výhrami.

Vítěz soutěže v recitování koránu, které se zúčastnily děti ve věku od 10 do 17 let, si odnesl útočnou pušku AK-47 a v přepočtu zhruba 700 dolarů, druhý v pořadí dostal o 200 dolarů méně, zatímco cenou za třetí místo byly dva ruční granáty. Kromě zbraní si děti odnesly také náboženské knihy.

Podle BBC šlo již o třetí ročník soutěže. V předchozích letech byl součástí ceny pro vítěze ruční protitankový granátomet RPG.

Islamistická skupina aš-Šabáb, která usiluje o vytvoření islamistického státu v Somálsku, je napojená na Al-Káidu a částečně ovládá jih a střed země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám