Hlavní obsah

Sniper dostal k trestu smrti ještě šestkrát doživotí

WASHINGTON

Washingtonský ostřelovač John Allen Muhammad byl ve čtvrtek odsouzen k šesti trestům doživotního vězení za šest vražd v Marylandu. Za další vraždu byl už dříve odsouzen ve Virgínii k trestu smrti. V říjnu 2002 zabíjel náhodné oběti střelbou z auta.

Článek

"Vy, pane Muhammade, nemáte žádnou naději. Nemáte žádnou budoucnost. Strávíte každý zbývající den zamčený v cele," řekl mu soudce James Ryan. Rozsudek neumožňuje prominutí části trestu.

Vinným byl shledán už v úterý. [celá zpráva] Porota obžalovanému, který se hájil sám, neuvěřila, že je nevinnou obětí hry tajných služeb. Usvědčily ho stopy DNA na pušce bushmaster, kterou oběti zabil. V místě vražd byl také  spatřen jeho Chevrolet Caprice, který byl upraven pro střelbu. Proti Muhammadovi svědčil i jeho nevlastní syn Lee Boyd Malvo, který se útoků také účastnil. V oblasti Washingtonu se oběťmi obou ostřelovačů stalo deset lidí, tři další byli zraněni.

Jednadvacetiletý Malvo, který byl již dříve v Chesapeaku ve Virginii odsouzen k doživotnímu vězení, soudu popsal, jak ho Muhammad učil střílet a jak ho zapojil do svého plánu zabíjet náhodné kolemjdoucí. Sdělil podrobnosti o Muhammadově rozsáhlejším plánu terorizování obyvatelstva, podle něhož měli zabíjet šest lidí denně v průběhu jednoho měsíce a nastražovat výbušniny do školních autobusů. Muhammad chtěl též učit dětské bezdomovce zacházet se zbraněmi a vysílat je do různých měst střílet a klást bomby.

Oba budou zřejmě kvůli dalším podobným vraždám souzeni i v Alabamě, Louisianě a na karibském ostrově Antigua.

Reklama

Související témata:

Související články

Starší ostřelovač z Washingtonu u soudu

John Allen Muhammad (42), starší z ostřelovačů z Washingtonu, se v pondělí dostavil k soudu, kde se má zpovídat ze série vražd spáchaných s mladším komplicem....

Výběr článků

Načítám