Hlavní obsah

Smuteční průvod šíitů volal po pomstě

CNN, ČTK, BBC, Iveta Kramešová
BAGDÁD

Více než 300 tisíc šíitských věřících včera v Bagdádu zahájilo třídenní smuteční pochod k uctění památky šíitského duchovního ajatolláha Muhammada Bakra Hakíma, který se stal v pátek obětí pumového atentátu v Nadžafu před mešitou imáma Alího, při němž zemřelo více než 90 lidí.

Foto: E-MINCE numismatika

Mince z Vánočního ostrova s otvorem ve tvaru vánočního stromku

Článek

Účastníci smutečního shromáždění volali po pomstě Hakímovy smrti. Tu připisují přívržencům bývalého prezidenta Saddáma Husajna, za jehož vlády byla šíitská menšina silně potlačována, ale také USA.

"Odsuzujeme tento strašný zločin, který byl spáchán přívrženci bývalé vládní strany Baas," citovala stanice BBC jednoho z účastníků pochodu. "Chceme říct Americe, Saddámovi a všem zločincům, že budeme pokračovat ve šlépějích našeho mučedníka a jeho smrt pomstíme."

Ženy v černém a muži bijící se symbolicky do hrudi zaplnili bagdádské ulice a následovali rakev s Hákimovými ostatky, která vévodila průvodu. V pondělí by se mělo procesí zastavit v posvátném šíitském městě Karbalá. V úterý bude duchovní, který byl považován za jednoho z nejvlivnějších šíitů v zemi, pohřben v Nadžáfu.

Pátrání po vinících

K odpovědnosti za atentát se ale zatím nikdo nepřihlásil. Podle místních úřadů explozi v Nadžafu způsobilo 700 kilogramů výbušniny nastražené v automobilu. Nálož byla údajně stejného typu jako ta, která byla použitá při útoku na ústředí OSN v Bagdádu. Spekuluje se proto, že oba atentáty má na svědomí tatáž skupina.

V souvislosti s atentátem zatkla irácká policie již 19 osob. Všichni zadržení přiznali, že jsou napojeni na teroristickou organizaci al-Kajdá, uvedla agentura AP s odvoláním na jednoho z vyšetřovatelů. Podle něj jsou mezi zatčenými dva Kuvajťané, šest Palestinců s jordánskými pasy a dále Iráčané a Saúdští Arabové.

Cizinci vstoupili na irácké území z Kuvajtu, Sýrie a Jordánska a patří k vahhábovskému hnutí sunnitské větve islámu, řekl dále vyšetřovatel. Vahhábismus, k němuž se hlásí i vůdce al-Kajdá Usáma bin Ládin, má základnu v Saúdské Arábii a jeho stoupenci netolerují ostatní sunnity ani šíity. První dva Iráčany a dva občany Saúdské Arábie zadržel dav na ulici před mešitou krátce po výbuchu, tito zločinci pak přivedli policisty na stopu dalších podezřelých.

USA slíbily další dolary

Američtí a iráčtí představitelé v sobotu prohlásili, že jednají o vytvoření iráckých polovojenských jednotek, které by měly pomoci zajistit bezpečnost v zemi. Informoval o tom včerejší list The New York Times.

Součástí jednotek by se mělo stát několik tisíc Iráčanů, kteří již byli prověřeni, že v minulosti nespolupracovali s vládou bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Podle deníku by jednotky mohly začít působit zhruba za měsíc. Britsko-americká koalice již nabídla 200 tisíc dolarů do fondu určeného obětem pátečního atentátu v Nadžáfu a slíbila dva milióny dolarů na obnovu významné mešity a rekonstrukci obydlí, které byly při pumovém útoku zničeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám