Hlavní obsah

Smrt súdánského viceprezidenta rozpoutala boje

CHARTÚM

Nepokoje po smrti súdánského viceprezidenta Johna Garanga (60) si vyžádaly jen v metropoli Chartúm nejméně 36 mrtvých, stovky dalších lidí byly zraněny. Bývalý povstalecký vůdce zemřel o víkendu při havárii vrtulníku. Jeho smrt ohrozila křehké příměří mezi vládou a rebely dojednané po 21leté válce letos na jaře.

Článek

Boje v ulicích vypukly v pondělí, kdy vláda oficiálně potvrdila Garangovu smrt. [celá zpráva

V noci na úterý se střety uklidnily. Vláda zesílila v Chartúmu bezpečnostní opatření, do akce nasadila stovky policistů.  

Členové Garangova Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí (SPLM) dnes vyhlásili pětidenní smutek. Nástupcem vůdce v čele SPLM se má stát jeho blízký stoupenec a spolupracovník Salva Kiir. SPLM předpokládá, že převezme také křeslo viceprezidenta, do kterého Garang usedl jen tři týdny před svou smrtí, a to na základě lednové mírové dohody. Vláda k uctění jeho památky vyhlásila v zemi třídenní smutek.

Vleklá válka

Dlouhá a krvavá válka mezi chartúmskou islámskou vládou a Garangovými křesťanskými a animistickými povstalci ze SPLA/SPLM si vyžádala na dva milióny obětí.

V mírových dohodách se obě znesvářené strany dohodly na podílu na vládě i na sdílení nerostného bohatství země. Po šestiletém přechodném období budou moci státy na jihu Súdánu hlasovat v referendu o nezávislosti.

Spojené státy vyslaly do Chartúmu dva emisary z ministerstva zahraničí, kteří mají demonstrovat americkou podporu mírovému procesu v Súdánu. Existují obavy, že by mohl válečný konflikt vypuknout nanovo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám