Hlavní obsah

SME: Pád Topolánkovy vlády českému předsednictví EU uškodí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Podle slovenského deníku SME pád Topolánkovy vlády českému předsednictví v Evropské unii neprospěje. List upozorňuje, že hrozí nebezpečí, že vládní kabinet uvízne v domácím chaosu a unii se nebude věnovat, pokud se předčasné volby nebudou konat už v létě.

Článek

"Otázkou je, zda hodně nebo jen málo. Pozice českého premiéra a jeho ministrů v čele unie byla totiž oslabená i dosud. Příliš mnoho času museli věnovat právě neustálému zachraňování svých domácích křesel," píše SME.

Deník upozorňuje, že české předsednictví potrvá už jen tři měsíce a Topolánkova vláda po vyslovení nedůvěry okamžitě neodchází, ale zůstává ve funkci do nástupu vlády nové. "Vše zatím nasvědčuje, že to tak rychle nebude. Topolánkův kabinet by mohl zůstat bez problémů až do konce předsednictví," dodává SME.

Podle listu mohou v Česku opět začít zdlouhavá jednání o nové vládě, která tam zažili už po volbách v roce 2006. "Bylo by asi jedno, zda se bude jednat o úřednické vládě fungující do předčasných voleb, jak to chce šéf opozice Jiří Paroubek, nebo o politické vládě, jejímž sestavením někoho pověří prezident. V obou případech by to asi znamenalo, že čeští politici včetně Topolánka uvíznou v domácím chaosu a unie zůstane stranou," konstatuje SME.

Vzhledem k vyrovnanému poměru sil v parlamentu čekají Čechy v nejbližších týdnech nekonečné tahanice o jméno budoucího premiéra. Ty se nakonec našim nejbližším sousedům mohou vymstít.
Hospodárske noviny

Druhou možností je podle SME prosazení předčasných voleb už v létě, jak o tom hovoří sám Mirek Topolánek. "To by mu uvolnilo ruce. Jako premiér v demisi by se doma věnoval jen běžné údržbě a v unii by dokonce mohl fungovat aktivněji než dosud, aspoň do začátku intenzivní předvolební kampaně. Před volbami by to pomohlo i jeho popularitě. Dlouho klesající podpora ODS za českého předsednictví ve znamení 'my Češi řídíme svět' opět stoupá. To vše si ale dokáže spočítat i Paroubek, který asi svému soupeři takovou šanci nedopřeje," končí svůj komentář deník SME.

Nezodpovědnost opozice

Deník na jiném místě označil odvolání Topolánka za "nezodpovědnost hraničící se sabotáží". Komentář upozorňuje, že mezi Českem a Maďarskem jsou značné rozdíly, ale dominové pády vlád ve střední Evropě jsou nejkratší cestou k návratu titulků "Argentina na Dunaji" na první stránky západního tisku. "Vytvářet za této situace druhé ložisko destabilizace v regionu je přímý návod na novou investorskou paniku. Přitom nejvážnější rozdíl proti Maďarsku je, že změna v Praze může být jen k horšímu," uvedl deník SME.

Deník Hospodárske noviny napsal, že Paroubek poslal vládu ke dnu v době, kdy je to občanským demokratům zvláště nepříjemné. "Čechy totiž pozorně sleduje Evropská unie, kterou Topolánek od začátku roku vede. Jeho relativně bezproblémové šéfování Evropě dokázali ocenit i čeští voliči - obliba pravicové vlády v posledních měsících rychle stoupala a bylo jen otázkou času, kdy ve volebních preferencích předběhne sociální demokracii. A to Paroubek nemohl připustit," píší Hospodárske noviny.

Paroubek podle Hospodárskych novin rychle zapomněl na všechny řeči o neútočení během českého předsednictví a do úterního hlasování vyrazil s důležitými posilami. "Z Bruselu ho slovně podpořili evropští socialisté, kteří dosud nevídaným způsobem zasáhli do rozhodování v suverénní členské zemi Evropské unie. Paroubka podpořil i jeho přítel Robert Fico, když na víkendovém sněmu ČSSD vytáhl osvědčenou starou rétoriku o tom, že správný recept na krizi může předepsat jen sociální demokracie," konstatuje deník.

Důvěra unie je ohrožena

Hospodárske noviny rovněž upozorňují, Paroubek vyhrál jen jednu bitvu a konec války je v nedohlednu. "Vzhledem k vyrovnanému poměru sil v parlamentu čekají Čechy v nejbližších týdnech nekonečné tahanice o jméno budoucího premiéra. Ty se nakonec našim nejbližším sousedům mohou vymstít. Nejen proto, že Evropa o nich definitivně ztratí představu jako o zemi, která dokáže rozhodným hlasem vést celou unii, když není schopná mluvit jedním hlasem ani doma. Poslední, co Češi v době prohlubující se ekonomické recese potřebují, je totiž návrat k politickému handrkování namísto přijetí životně důležitých opatření, která měli odklepnout už před několika lety," končí svůj komentář list Hospodárske noviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám