Hlavní obsah

Slovenští Romové pokračují v drancování obchodů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Skupina asi padesáti Romů včetně dětí v pátek hromadně kradla potraviny z obchodů ve městě Čierna nad Tisou. Přitom napadli a zranili dvě prodavačky, které následně přivolaly policii. Ještě před příchodem policie se podařilo Romům ukrást potraviny za 50 tisíc Sk. Další Romové se v sobotu pokusili vyrabovat potraviny v obci Trhoviště u Michalovců.

Foto: Ludmila Brousilová

S číslem padesát pět se na trať postavila dvojnásobná vícemistryně světa v požárním sportu Petra Chovancová

Článek

Zabránilo jim v tom osm ozbrojených policistů se psy. Romové skandovali: "Chceme jíst!" a kladli policistům otázku, jak mají žít ze snížených sociálních dávek. Vyhrožovali, že vyrabují domy ostatních obyvatelů obce.

Někteří obyvatelé Trhoviště se připojili na stranu Romů a tvrdili, že všem se na Slovensku žije stále hůř a sociální nepokoje měly vypuknout už dávno. Napětí především na východě Slovenska, kde je nejvyšší nezaměstnanost, každým dnem stoupá. Ministr vnitra Vladimír Palko přislíbil, že policie situaci zvládne.

Ve městě Levoča se tento týden místní hypermarket stal opakovaně terčem nájezdů asi stočlenné skupiny Romů.

Romové tvrdí, že snížením sociálních dávek je stát nutí ke krádežím, protože na východě Slovenska nemohou sehnat práci. "Musíme dát dětem jíst, tak musíme krást," tvrdí nejčastěji Romové.

Předseda Romské inteligence Slovenska Alexander Patkoló vyzval k přísnému potrestání rabujících. "Je potřeba je zavřít do vězení. Pokud se proti nim nezakročí přísně hned na začátku, budou podobné akce pokračovat a situace se vymkne kontrole," upozornil Patkoló.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám