Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud umožnil uvalení vazby na pět soudců

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ze třinácti zadržených soudců souhlasil slovenský ústavní soud s uvalením vazby na pět z nich. Ve čtvrtek v pozdních nočních hodinách to oznámil předseda Ústavního soudu SR Ivan Fiačan.

Foto: TV Markíza

Jedním ze zadržených při razii byl Dušan Srogončík, předseda okresního soudu v Bratislava V.

Článek

O samotném uvalení vazby na těchto pět soudců musí nyní rozhodnout specializovaný trestní soud. „V případě osmi soudců nemá specializovaný soud náš souhlas, tudíž o nich rozhodovat nemůže,“ upozornil Fiačan bez toho, že by soudce jmenoval.

Není zatím jmenovitě známé, o kterých soudcích bude v pátek rozhodovat specializovaný soud. Všichni soudci jsou však nadále obviněni z korupce, zasahování do nezávislosti soudu a maření spravedlnosti.

Razie mezi slovenskými soudci. Třináct policie zadržela kvůli spojení s Kočnerem

Evropa

Slovenská policie vykonala ve středu rozsáhlou razii s názvem Bouře, při níž zadržela 13 soudců, kteří jsou spojováni s kauzami stíhaného podnikatele Mariana Kočnera. Ten byl na konci února nepravomocně odsouzen spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem k 19 letům vězení za padělání směnek televize Markíza. Současně čelí také obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Mezi zadrženými soudci je i bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská. Kromě třinácti soudců zadržela policie také jednu bývalou soudkyni, jednu správkyni konkursní podstaty, jednu advokátku a dvě civilní osoby.

Reklama

Související články

Na Slovensku vyhlásili mimořádnou situaci

Slovenská vláda ve středu rozhodla o vyhlášení mimořádné situace v zemi od čtvrtka 12. března 2020 od šesté hodiny ranní. Oznámil to předseda slovenské vlády...

Výběr článků

Načítám