Hlavní obsah

Slovenský parlament schválil předčasné volby

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat 17. června 2006. Rozhodl o tom slovenský parlament, který ve čtvrtek schválil ústavní zákon o zkrácení volebního období o tři měsíce. Pro zákon hlasovalo všech 143 přítomných poslanců. Podmínkou schválení ústavního zákona je podpora minimálně 90 poslanců.

Článek

Návrh ústavního zákona předložil premiér Mikuláš Dzurinda, který požádal poslance, aby předčasné volby schválili. "Je to nejlepší řešení politické krize. Slovensko tímto rozhodnutím zůstane nadále stabilní zemí," argumentoval Dzurinda. Nezávislý poslanec Miroslav Maxon vzápětí prohlásil, že po schválení předčasných voleb by měl Dzurinda podat demisi. Premiér na tuto výzvu nereagoval.

Předčasné volby jsou důsledkem rozpadu vládní koalice. Křesťanští demokraté začátkem týdne opustili Dzurindovu vládu kvůli nesouhlasu premiéra se smlouvou s Vatikánem o výhradě svědomí. Smlouva měla umožnit například věřícím lékařům, aby nemuseli vykonávat interrupce, nebo věřící občanům, aby nemuseli pracovat v neděli.

Předčasné volby většině vyhovují

Podle politologů předčasné volby vyhovují Dzurindově Slovenské demokratické a křesťanské unii, ale také opoziční straně Smer - sociální demokracie, KDH, Straně maďarské koalice a Slovenské národní straně, které mají stabilní voličskou základnu. Naopak pro bývalou vládní Alianci nového občana (ANO) a pro většinu nezávislých poslanců budou předčasné volby konečnou ve vysoké politice.

Deník Pravda konstatuje, že předčasné volby visely ve vzduchu dva roky a měly být vyhlášeny už koncem léta 2005, když vládu opustila ANO. "Už tehdy muselo být každému jasné, že oslabená koalice nemůže úspěšně a čistým způsobem vládnout až do záři 2006. Že může jen elegantně přejít do ofenzívy a ve vlastní režii prosadit předčasné volby," píše Pravda.  

Strany bez finančního limitu

Politické strany se v nadcházející předvolební kampani nemusí po finanční stránce omezovat. Loni totiž parlament zrušil finanční limit ve výši 12 milionů slovenských korun týkající se výdajů na volby. Do kampaně se poprvé mohou zapojit také komerční média. Zrušilo se také 48 hodinové volební moratorium.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám