Hlavní obsah

Slovensko se loučí s prvním prezidentem Michalem Kováčem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V Bratislavě se ve čtvrtek koná státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče, který zemřel minulou středu ve věku 86 let na selhání srdce. Rodina bude přijímat kondolence v Rytířské síni Bratislavského hradu a v poledne projde smuteční průvod z hradu k Prezidentskému paláci.

Foto: ČTK

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Článek

Po oficiálním rozloučení na předním nádvoří Prezidentského paláce se v dómu sv. Martina bude konat zádušní mše. Se smutečním projevem vystoupí současný slovenský prezident Andrej Kiska. Pohřeb prezidenta Kováče se pak uskuteční v kruhu nejbližší rodiny na bratislavském Ondrejském hřbitově.

Státního pohřbu se z české strany zúčastní prezident České republiky Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Kancelář prezidenta SR

Rakev bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče bude umístěna na lafetě dělostřelecké houfnice

Po rozdělení Československa byl Michal Kováč 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998. Kováč se dostal do ostrého sporu s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem.

V roce 1995 unesli prezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska. Na únosu se měla podílet i Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Cílem byla diskreditace hlavy státu.

V roce 1998 odevzdal Kováč prezidentské kompetence vládě, protože jeho nástupce ještě nebyl zvolen. Vláda v rámci prezidentských kompetencí udělila v případu únosu Kováče mladšího amnestii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám