Hlavní obsah

Slovensko: Čaputová v diskusi připustila, že její protikandidát je zkušenější

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Favoritka slovenských prezidentských voleb Zuzana Čaputová (45) připustila, že její protikandidát Maroš Šefčovič (52) je v zahraniční oblasti zkušenější. „Já jsem pracovala víc na Slovensku a vnímám problémy na Slovensku,“ řekla v sobotní diskusi v Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS).

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Článek

Čaputová tím nepřímo připomněla, že její protikandidát působil dlouhá léta v diplomacii a v Evropské komisi jako nominant vládní strany Směr-sociální demokracie. „Znám svou zemi velmi dobře. Určitě budu nadstranickým prezidentem, chci být prezidentem všech lidí na Slovensku,“ zdůraznil Šefčovič.

Favoritka voleb vnímá své vítězství v prvním kole a vysoké preference před druhým kolem prezidentských voleb jako volání po změně. „Slovensko potřebuje změnu v Prezidentském paláci,“ reagoval Šefčovič s narážkou, že Čaputová je všeobecně považovaná za představitelku pokračování politiky současného slovenského prezidenta Andreje Kisky.

V diskusi se opět objevila problematika registrovaných partnerství a možné adopce dětí homosexuálními páry. Šefčovič to označil za další témata, která zbytečné rozdělují společnost. „Tato témata nemám ve svém programu,“ zdůraznila Čaputová.

Setkání se Zemanem

Šefčovič potvrdil, že v neděli se v Lánech setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. „Moc rád s ním promluvím a nechám si od něj poradit,“ řekl kandidát na slovenského prezidenta. „Mám se setkat také s panem Hamáčkem, šéfem české sociální demokracie. Češi jsou nám blízký národ a žije tam hodně Slováků,“ dodal Šefčovič.

Čaputová řekla, že pokud Šefčovič cítí blízkost k prezidentu Zemanovi, ona to respektuje. „Já se v tom čase setkám s občany,“ konstatovala.

V prvním kole prezidentských voleb, které se konalo před týdnem, zvítězila Čaputová se ziskem 40,6 procenta hlasů a Šefčovič 18,7 procenta hlasů. Oba postoupili do druhého kola, které se koná 30. března. Podle průzkumu agentury Median SK by favoritka voleb ve druhém kole mohla získat 60,5 procenta hlasů a její protikandidát 39,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám