Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice se hroutí, Most-Híd chce předčasné volby

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd bude jednat s koaličními partnery o konání předčasných parlamentních voleb. Rozhodla o tom republiková rada Mostu-Híd na svém pondělním zasedání. V pondělí v půl jedenácté večer to oznámil předseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár

Článek

Bugár řekl, že Republiková rada strany Most-Híd rozhodla jednotně. „Republiková rada pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnosti konání předčasných parlamentních voleb. Pokud budou tato jednání neúspěšná, strana Most-Híd z vládní koalice vystoupí,“ citoval Bugár rozhodnutí Republikové rady.

Pokud dojde k dohodě, Most-Híd zůstane součástí vládní koalice až do předčasných voleb.

Bugár už oznámil rozhodnutí svým koaličním partnerům. „Premiér a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico dohodu o předčasných volbách odmítl. Budeme ještě jednat se Slovenskou národní stranou,“ dodal Bugár.

Most-Híd chce dosáhnout dohodu o schválení ústavního zákona o zkrácení volebního období. Bugár zároveň připustil, že předčasné volby se asi do léta nepodaří zorganizovat.

„Pokud se vládní strany nedohodou na předčasných volbách, termín jejich konání určí prezident,“ upozornil Bugár.

Směr a Slovenská národní strana samostatně nemají dost hlasů na udržení vlády.

Dohoda může být brzy, zní z opozice

„Považuji to za faktický rozpad vlády. Požadavek na předčasné volby považuji za oprávněný,“ reagoval předseda opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Předseda SaS věří, že parlamentní strany se dokáží dohodnout na předčasných volbách, aby byly co nejdříve. „K dohodě může dojít už tento týden,“ dodal.

Poslankyně opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Veronika Remišová řekla, že vládní koalice se rozpadá. „Jsme připraveni na všechny alternativy,“ uvedla.

Poslanec vládní Slovenské národní strany Anton Hrnko vyjádřil naději, že vládní koalice dovládne až do voleb, aby situaci nezneužila opozice. Směr se k rozhodnutí strany Most-Híd zatím nevyjádřil.

Krize vypukla po vraždě novináře

Politická krize vypukla na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

Vyšetření dvounásobné vraždy a změny ve vládě požadovaly v pátek desetitisíce lidí v ulicích slovenských měst.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

V pondělí odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák a ještě dříve ministr kultury Marek Maďarič (oba Směr). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám