Hlavní obsah

Slováci volí prezidenta: Gašparovič podruhé, nebo Radičová jako první žena

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Sobotní druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku rozhodne o tom, kdo se na pět let nastěhuje do Prezidentského paláce v Bratislavě. Do druhého kola postoupili současný prezident Ivan Gašparovič (68) a kandidátka opozice Iveta Radičové (53). V prvním kole byl rozdíl mezi nimi necelých devět procent hlasů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

Článek

Před druhým kolem se neuskutečnily žádné průzkumy veřejného mínění, takže odhadovat výsledek je velmi obtížné. Politologové jsou přesvědčeni, že rozhodne účast voličů. V prvním kole před dvěma týdny odevzdalo svůj hlas 43 procent voličů. Pokud bude účast ve druhém kole podobná nebo jen o něco vyšší, má větší šance Gašparovič. Pokud by přišlo k urnám mnohem víc voličů, byla by to pravděpodobně výhoda pro Radičovou.

"První kolo ukázalo, že se zatím nepodařilo vyburcovat nerozhodnuté voliče," upozornil politolog Miroslav Kusý. "Pokud se zmobilizují maďarští voliči, pomohlo by to Radičové," dodává Rastislav Tóth.

Ivan Gašparovič (v prvním kole získal 46,70% hlasu)
Narodil se v roce 1941 v obci Poltár na středním Slovensku. Vystudoval práva. Po roce 1989 zastával funkci generálního prokurátora ČSFR. V letech 1992 až 1998 byl předsedou slovenského parlamentu. V roce 2004 byl zvolen prezidentem, když ve volbách porazil svého někdejšího stranického šéfa Vladimíra Mečiara. V letošních volbách ho podporuje strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana.
Iveta Radičová (v prvním kole získala 38,05% hlasů)
Narodila se v roce 1956 v Bratislavě. Vystudovala sociologii. Pracovala v sociologickém ústavu Slovenské akademie věd. V létech 2005 až 2006 byla ministryní práce, sociálních věcí a rodiny. Od roku 2006 je poslankyní slovenského parlamentu. Je místopředsedkyní SDKU Mikuláše Dzurindy. Je společnou kandidátkou tří opozičních stran: SDKU, Křesťanskodemokratického hnutí a Strany maďarské koalice.

Gašparovič využil fotbalové vítězství

Předvolební kampaň skončila ve čtvrtek ráno, ale známý fanoušek fotbalu a hokeje Gašparovič využil vítězství Slováků v kvalifikaci nad Českem a setkal se s trenérem slovenské reprezentace Vladimírem Weissem. Gašparovič poděkoval trenérovi i hráčům za předvedený výkon. "Jsem rád, že bojovali s takovým nasazením," uvedl Gašparovič. Slováci jsou z vítězství na Letné nadšeni a tato euforie může pomoci právě současnému prezidentovi.

Účast může ovlivnit také krásné jarní počasí. Podle předpovědí má být v sobotu na zemí Slovenska 17 až 20 stupňů. Za tak ideálního počasí reálně hrozí, že Slováci upřednostní své zahrádky před účastí na volbách.

Mobil a 3 eura za hlas

Po ukončení kampaně upozornila opozice, že na východě Slovenska údajně aktivisté rozdávají romským koordinátorům mobilní telefony a za jeden hlas slibují Romům tři eura. "Tyto informace máme z okolí Prešova, Bardejova, Levoče, Sabinova, Humenného, Staré Ľubovně a Vranova nad Topľou," tvrdí prešovský krajský šéf Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Štefan Kužma. Aktivisté SDKU proto chce dohlížet na volby ve všech 143 městech a obcích Prešovského kraje.

Romové první kolo prezidentských voleb ignorovali.

Hrálo se maďarskou kartou

Slovenská národní strana (SNS), která podporuje Gašparoviče, vytáhla před druhým kolem tzv. maďarskou kartu. Radičová totiž měla v prvním kole značnou podporu na jihu Slovenska, kde žije 500tisícová maďarská menšina. Gašparovič na to opakovaně upozorňoval v televizních diskusích.

"Podporuje vás Strana maďarské koalice. Její představitelé chtějí autonomii," útočil na Radičovou. Před druhým kolem se na jihu Slovenska objevily falešné letáky v maďarštině, na nichž Radičová slibuje Maďarům autonomii.

Podle některých politologů však hra s maďarskou kartou může mít opačný efekt. Může to zmobilizovat maďarské voliče. Rovněž útoky SNS, že bohatá Bratislava volila Radičovou, může zmobilizovat Bratislavany.

"S maďarskou kartou se hrálo už několikrát, ale dělení Slovenska na Bratislavu a zbytek Slovenska, to tu ještě nebylo. Nerozhodnutí voliči v Bratislavě a Maďaři tak budou volit Radičovou," upozornil politolog Juraj Marušiak.

Politolog Ivo Samson považuje útok na bohatou Bratislavu za promyšlený krok, který může oslovit lidskou závist. "Hlavně v časech ekonomické krize to může fungovat," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám