Hlavní obsah

Slavný „spíkr“ řekl sbohem

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtek byl dlouho plánován odchod Británie z EU, jediný, kdo ale ten den definitivně odešel, byl 55letý předseda dolní komory parlamentu John Bercow. Deset let ve funkci z něj udělalo kultovní postavu sociálních sítí, už jen proto, že dramatický výkřik „Order!“ („Pořádek!“), kterým se snažil umravňovat hlasité poslance, pronesl více než 14tisíckrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

John Bercow odchází z britské politikyVideo: Reuters

 
Článek

Když před deseti lety začínal, nikdo nečekal, jak úřad promění. Média tehdy víc zajímala jeho žena Sally, která se nechala fotit u okna s výhledem na parlament nahá v prostěradle a tvrdila, že moc je velké afrodiziakum a s jejím mužem dělá divy. Poté to zkoušela v několika reality show, ale neuspěla ani s kandidaturou do londýnského zastupitelstva.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

John Bercow na snímku z 31. října 2019

Bercowova hvězdná hodina nastala po referendu o brexitu. Do vzrušených sněmovních debat zasahoval jako nikdo z jeho předchůdců – celkem pronesl přes dvě a půl procenta všech slov, která padla ve sněmovně. Před ním činil podíl „spíkrů“ jen okolo 0,3 procenta slov.

Britové by měli zvolit nový parlament 12. prosince

Zahraniční

Udivoval barvitým výrazivem. Nejčastěji káral zákonodárce za „mrmlání vsedě“.

Debatu kolem brexitu ovlivňoval naprosto zásadně, čímž doháněl ke vzteku konzervativce. Stejně jako jeho žena, která na své auto umístila nálepku: „Nas…t na brexit!“ Na druhou stranu si vysloužil ve své funkci od opozičníků nejvíce potlesků, které kdy na adresu předsedy sněmovny ve staroslavném sále zazněly. Poslední zaburácel včera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám