Hlavní obsah

Skleníkové plyny podle britských vědců změní planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Riziko klimatických změn ohrožuje svět víc, než se kdy myslelo, a globální oteplování pokračuje nezadržitelným tempem. Při pohledu na rtuť v teploměru to zní jako čirý nesmysl. Přesně k těmto závěrům ale došli britští vědci. V pondělí to uvedl britský premiér Tony Blair v předmluvě zprávy, kterou zveřejnila jeho vláda.

Článek

"Je nyní zřejmé, že emise plynů se skleníkovým efektem spolu s průmyslovou produkcí a ekonomickým růstem světové populace, která se za 200 let zvýšila šestkrát, vyvolává klimatické oteplování tempem, které je nezadržitelné," varuje Blair v dokumentu.

Ve zprávě nazvané Zabránit nebezpečné klimatické změně britští odborníci například předvídají poměrně brzký rozpad ledovcového příkrovu Antarktidy. Bojí se přitom, že to výrazně zvedne hladiny moří po celém světě, což bude mít vážné následky pro život a podobu pobřežních oblastí a zeměpis světa.

USA oteplování nepálí

Počítačové modely předpovídají, že se do roku 2100 teplota na Zemi zvýší o 1,4 a až 5,8 stupňů Celsia. Jestli to bude spíš méně nebo více prý záleží na tom, jako moc skleníkových plynů civilizace do ovzduší vypustí.

Tony Blair zároveň přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit USA o změně postoje k takzvanému Kjótskému protokolu, ke kterému se přidávají země rozhodnuté omezit svoji produkci skleníkových plynů. Spojené státy to nehodlají udělat, protože by to zpomalilo jejich ekonomiku.

Problémy se svými ekologickými předsevzetími má ale i Británie. Její ministři prohlásili, že se velmi pravděpodobně do roku 2010 nepodaří o 20 procent snížit britskou produkci oxidu uhličitého, jak bylo původně v plánu.

Reklama

Související články

Evropě hrozí chlad, Golfský proud slábne

Golfský proud, jenž ohřívá západní Evropu, zeslábl za poslední půlstoletí o třetinu. Nejnovější zjištění oceánologů, opírající se o sérii měření teplot napříč...

Výběr článků

Načítám