Hlavní obsah

Šíité navrhli nového premiéra Iráku, to může ukončit krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí šíité se v pátek domluvili na novém kandidátovi na post premiéra místo Ibrahíma Džaafarího, kterého odmítali sunnité a Kurdi. Stal se jím Džavád Maliki, který je tajemníkem strany Daava. Navržení nového kandidát může ukončit vleklou politickou krizi. Zástupci sunnitské koalice Malikiho, který je blízkým spolupracovníkem Džaafarího, nominaci uvítali.

Článek

Ibrahím Džaafarí, který stál v čele prozatímní vlády, si chtěl post udržet i v nové vládě a řada šíitů ho v tom podporovala. Teprve ve čtvrtek dal jasně najevo, že je ochoten se místa premiéra vzdát, pokud se s k tomu rozhodne největší šíitská koalice Sjednocené irácké spojenectví. Vleklá politická krize trvala čtyři měsíce. Od prosincových voleb se dosud nepodařilo sestavit vládu a parlament se sešel jen k úvodnímu zasedání.

Šéf sunnitské koalice Adnan Dulajmí řekl, že sunnité v parlamentu "nebudou klást překážky, bude-li na post premiéra jmenován kdokoli jiný než Džaafarí". Dá se očekávat také souhlas Kurdů. Jejich poslanec Mahmúd Usmán řekl, že kurdské strany proti Malikimu nic nenamítají.

Sunnité a Kurdové, kteří jsou také sunnitského vyznání, odmítali Džaafarího zejména kvůli tomu, že za jeho vlády vzrostlo sektářské násilí a policie byla provázána se šíitskými milicemi. Podle amerických zpráv dokonce působila pod ministerstvem vnitra šíitská komanda smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku zabíjí policejní komando smrti

Americká armáda má důkazy, že v Iráku zabíjí policejní komando smrti. Uvedl to ve čtvrtek list Chicago Tribune. Minulý měsíc američtí vojáci zatkli skupinu 22...

Výběr článků

Načítám