Hlavní obsah

Siamská dvojčata budou po 28 letech oddělena

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Íránská siamská dvojčata Lále a Ladan budou po 28 letech oddělena. Pro riskantní operaci se rozhodli singapurští chirurgové, kteří zákrok u mladých žen srostlých k sobě hlavami vykonají počátkem července.

Foto: Stanislava Dvořáková

Fotografie medailí, které budou předány vítězům 50.ročníku SKIINTERKRITERIA a oceněným pracovníkům.

Článek

Lékaři v Singapuru dali tím ženám naději na samostatný život koncem loňského roku. Dvojčata následně přiletěla do země 22. listopadu. Od té doby Lále a Laden procházejí vedle podrobných zdravotních prohlídek také péčí psychologů. Lékaři jim totiž nijak nezastírají, že se může stát, že jedna z žen operaci nepřežije. Ze stejných důvodů odmítli zákrok v minulosti provést například chirurgové v Německu. Lále a Laden mají totiž společnou žílu odvádějící krev z obou mozků, jejíž oddělení a obnovení plné funkce je nesmírně náročné.

Naděje se vkládají do operace Naděje

Do operace nazvané Naděje se zapojí 12 lékařů a 100 zdravotních asistentů, včetně sester. Zákrok, naplánovaný na počátek července, potrvá  4 dny. "Všechny výsledky prohlídek vypadají z pohledu desítek specialistů nadějně. Netvrdíme, že to bude lehké, ale rozhodně to bude možné," uvedl k zákroku vedoucí chirurg doktor Keith Goh, který v roce 2001 oddělil úspěšně tehdy 11měsíční nepálská siamská  dvojčata Gangu a Jamunu.

"Tyto ženy jsou prvními na světě, srostlé v oblasti hlavy, které se podrobí chirurgickému oddělení v dospělém věku," uvedla stručně k ojedinělé operaci singapurská nemocnice. Vše bude hrazeno ze sbírky. Náklady na oddělení Íránek se pohybují kolem 290 tisíce dolarů (asi 8,2 mil. Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám