Hlavní obsah

Severní Korea vypálila další raketu, svět protestuje

PCHJONGJANG

Severní Korea pokračuje ve  středu ve zkouškách raket, které začala v úterý v noci. Odpálila už sedmou raketu, tentokrát šlo o střelu se středním doletem. Proti zkouškám protestují Spojené státy, Japonsko, Jižní Korea i další země. Ke kritice se připojily také Rusko, Čína a NATO. O KLDR hodlá jednat i summit G8, který začne za deset dní v Rusku.

Článek

Už v noci ze severokorejského území vyletělo šest raket, jedna z nich byla střela s dlouhým doletem Tepodong 2, která by potenciálně mohla zasáhnout Spojené státy, pravděpodobně Aljašku. Pokud se ale nezdařil, raketa spadla po 40 vteřinách letu. Ostatní střely dopadly do moře 500 až 600 kilometrů od břehů Japonska.

Ruské monitorovací systémy dokonce oznámily, že KLDR otestovala už deset raket. O sedmé střele, která měla být vypálena kolem půl deváté středoevropského času, informoval japonský premiér Džuničiro Koizumi. Řekl také, že je potřeba pokračovat v dialogu s Koreou.

Svět se připojuje k protestům

Proti zkouškám začaly okamžitě protestovat Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea. Odsuzují hlavně to, že země testy provádí bez jakéhokoliv varování. Ještě ve středu odpoledne se na mimořádném zasedání sejde Rada bezpečnosti OSN.

Lidé v Jižní Koreji vyšli do ulic, v rukách mají makety raket a pálí severokorejské vlajky.

Ke třem státům, které útok odsoudily jako první, se postupně přidávají další. Nesouhlasí Rusko, některé střely totiž dopadly do moře blízko jeho území. Jedna z nich přibližně 250 kilometrů od města Vladivostok na východě země. Zkoušky odsoudily i Velká Británie a Francie.

Silné znepokojení nad raketovými testy Severní Koreje vyjádřila také Česká republika, která podle prohlášení ministerstva zahraničí považuje zkoušky raket za vážné ohrožení mezinárodní bezpečnosti.

NATO označilo testy za ohrožení bezpečnosti

Čína, která patří k posledním spojencům KLDR naléhala, aby bylo nalezeno mírové řešení v prohloubené krizi. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao vyjádřil naději, že žádná ze zúčastněných stran nepřistoupí ke krokům, které zvýší napětí a situaci ještě více zkomplikují.

NATO označilo severokorejské raketové testy za ohrožení bezpečnosti ve východní Asii a v širším okolí. Aliance ve společném komuniké zároveň vyzvala Pchjongjang, aby okamžitě zastavil vývoj raket dlouhého doletu a znovu potvrdil moratorium na pokusy s těmito střelami.

Aliance se na společném prohlášení podle českého velvyslance Štefana Füleho shodla bezproblémově a jednomyslně. "Raketové testy - navzdory předchozím varováním - svědčí o nepředvídatelnosti režimu, který již disponuje jadernou technologií a raketovou právě vyvíjí k nebezpečné synergii. Testy dokazují opodstatněnost diskuse o systému protiraketové obrany," míní Füle.

Aljaška a ČR

Podle velvyslancova názoru je tu vážný důvod, aby se diskuse nevedla jen o případném umístění americké základny v ČR, ale i o širších souvislostech ohrožení aliančního území, které se ČR vstupem do NATO zavázala bránit.

Právě střela dlouhého doletu by mohla mít případný cíl na Aljašce. Tam USA budují jednu ze základen pro protitraketový deštník. Další podobnou základnu plánují i ve střední Evropě - jedním z kandidátů je i ČR. To, že by Korea vyslala raketu na místo, kde je její odhalení téměř jisté, je ale málo pravděpodobné.

Sama KLDR zkoušky komentovala slovy, že na ně má právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám