Hlavní obsah

Sesuvy půdy na Filipínách si vyžádaly 209 životů

Filipíny vyhlásily na jihu Leyte stav nouze poté, co záplavy a sesuvy půdy způsobily smrt 209 lidí. Tři oblasti na úzkém poloostrově na území provincie byly obzvláště postiženy sesuvy půdy, jež jsou připisovány nezákonnému kácení lesů.

Článek

Čtyři dny po prvních sesuvech záchranáři konečně pronikli do horských oblastí, kde bahno za sebou zanechalo pás zkázy, v němž byly chatrné domy smeteny  a desítky lidí byly pohřbeny zaživa.

"Byla potvrzena smrt celkem 133 osob a očekává se, že počet obětí poroste, jak budou pokračovat záchranné operace," uvádí se v prohlášení celostátní koordinační rady, jež organizuje záchranné práce. V prohlášení se dále uvádí, že v provincii Jižní Leyte 106 lidí zahynulo a 103 osob je pohřešováno. Dalších 27 lidí přišlo o život na severním cípu ostrova Mindanao, který sousedí s Leyte. postiženy jsou i ostrovy Panaon a Boho.

Hledají se těla obětí

Záchranáři se nyní soustřeďují na objevování těl obětí. "Smrad je příliš silný," stěžoval si místní obyvatel města San Francico Rico Naitim, zatímco týmy vojáků a místních dobrovolníků vytahovaly z bahna propletená mrtvá těla. "Doufáme, že nám brzy pošlou vybavení, abychom mohli tuto operaci dokončit," dodal Naitim.

Na ostrově Leyte bylo asi 10.000 lidí evakuováno do provizorních ubytoven, zatímco stále pokračují silné deště. Vedení záchranné operace ujišťuje, že ještě dnes do Jižního Leyte dorazí zásoby, ale současně připouští, že záchranné operace byly bolestně pomalé, protože nebyly k dispozici vrtulníky schopné létat v dešti. Z deseti dopravních letounů C-130 Hercules , která má země k dispozici, je údajně schopen létat pouze jeden.

Zachráněno dvacet lidí z trajektu

Dvacet lidí bylo zachráněno z trajektu, který se potopil v neděli na Filipínách, ale dalších 55 je stále nezvěstných. Trosečníci byli nalezeni nákladní lodí v divokých vodách u západního ostrova Palawan a malajským Bangui.

Trajekt se potopil poté, co bouřlivé moře prorazilo díru v jeho boku. Na jeho palubě bylo 68 pasažérů a sedm členů posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám