Hlavní obsah

Šest obětí výbuchu pumy v Kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Na šest stoupl počet obětí silného výbuchu, který v úterý otřásl indickou částí Kašmíru. Třináct osob bylo zraněno, stav mnoha z nich je vážný. Nejnovější násilnosti v indickém Kašmíru si v úterý vyžádaly dalších 23 mrtvých, při dvou střetech s indickými vojáky v okresech Puňč a Radžúrí zahynulo 17 islámských povstalců.

Foto: archiv města Mikulov
Článek

Ačkoli se k rannímu pumovému útoku zatím nikdo nepřihlásil, je incident připisován některé ze separatistických muslimských skupin. S odvoláním na místní policii to oznámila agentura Reuters. Puma vybuchla poblíž Tralu, který se nachází jižně od letní metropole státu Džammú a Kašmír Šrínagaru.

V indickém Kašmíru působí asi tucet radikálních muslimských organizací, které požadují odtržení tohoto území od Indie, případně jeho připojení k muslimskému Pákistánu.

Indie a Pákistán ochotni jednat o míru

Útok se odehrál čtyři dny po návštěvě indického premiéra Atala Bihárího Vádžpejího ve svazovém státě Kašmír a Džammú, který je jediným indickým státem, kde převládají muslimové nad jinak většinovými hinduisty. Vádžpejí při návštěvě prohlásil, že chce s Pákistánem začít jednat o možnostech snížení napětí. Řekl ale, že Pákistán musí nejprve přestat s "infiltrací" do Kašmíru. Pákistán, který tuto "infiltraci" popírá, odpověděl, že je k jednání ochoten, ale bez předběžných podmínek.

Vyslanec indické vlády podle BBC tento týden v indické části Kašmíru zkoumá možnosti otevření mírových rozhovorů s vůdci separatistických skupin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám