Hlavní obsah

Sedmnáct mrtvých po čtyřhodinové přestřelce v Kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠRÍNAGAR

Jedenáct ozbrojenců a šest vojáků bylo zabito ve čtyřhodinové přestřelce, která se v úterý rozpoutala v hornaté oblasti indické části Kašmíru. Armáda nad ránem zjistila pohyb skupiny ozbrojených rebelů v hornatém zalesněném terénu oblasti Doda asi 170 km od Džammú. Vojáci místo obklíčili a militanti po nich začali pálit.

Foto: Vratislav Konečný

Děkovačka Norisová a Brobohatý uprostřed

Článek

Podle kašmírské policie byli tři vojáci zraněni. Pátrání po dalších ozbrojených skupinách, jež by se mohly v oblasti skrývat, nadále pokračuje.

Násilí pokračuje

Před pouhými třemi dny zemřeli při sebevražedném útoku islámských radikálů na budovu státního rozhlasu a televize v Šrínagaru tři pachatelé a dva indičtí příslušníci stráže. Dalších šest osob bylo tehdy zraněno. K útoku se přihlásily dvě kašmírské povstalecké skupiny - Harkat al-mudžáhidín a Oddíl al-Madína. Tato méně známá organizace se také přihlásila k pátečnímu sebevražednému atentátu na severu Šrínagaru, kde kromě dvou útočníků přišli o život také tři vojáci a civilista.

Mírový proces v nedohlednu

Indická i pákistánská strana nedávno deklarovaly své odhodlání začít s mírovými rozhovory. Indie však trvá na tom, že k jednacímu stolu zasedne, až když skončí násilí v oblasti. Indický premiér Vádžpejí před několika dny při návštěvě svazového státu Kašmír a Džammú prohlásil, že "Pákistán musí nejprve přestat s infiltrací do Kašmíru. Pákistán, který s Indií o kašmírské území vedl dvě války, tuto "infiltraci" samozřejmě popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest obětí výbuchu pumy v Kašmíru

Na šest stoupl počet obětí silného výbuchu, který v úterý otřásl indickou částí Kašmíru. Třináct osob bylo zraněno, stav mnoha z nich je vážný. Nejnovější...

Výběr článků

Načítám