Hlavní obsah

Sebevrah zabil přes třicet pákistánských šíitů

ISLÁMÁBÁD/KÁBUL

Oslavy největšího šíitského svátku ášúrá, který připomíná mučednickou smrt imáma Husajna ze 7. století, ve čtvrtek opět provázely násilnosti při střetech mezi šíity a sunnity. V Afghánistánu a Pákistánu při nich zemřelo nejméně 36 lidí.

Článek

Nejhorší byla situace v pákistánském Hangu, kde sebevražedný útočník zabil ve smutečním procesí 31 lidí a více než 50 dalších jich zranil. Pumový útok vyprovokoval reakci šíitů, kteří začali zapalovat auta a obchody. Situaci uklidnila až armáda. Ve městě byl vyhlášen zákaz vycházení.

"Teď už se říká, že bylo zabito až deset lidí, ale to ještě nebylo oficiálně potvrzeno," řekl krátce po dopoledním útoku ministr vnitra Aftab Ahmad Chán Šarpao. "Mysleli jsme si, že bomba byla odpálená na dálku, ale teď předpokládáme, že ji odpálil sebevražedný útočník," uvedl místní policejní šéf Ajúb Chán.

Výbuch zasáhl procesí několika set lidí na místním tržišti krátce poté, co vyšlo z hlavní šíitské mešity. Po útoku vypukla na místě incidentu střelba. Podle dalších zpráv měl někdo na poutníky také střílet.

Potom, co se šíité začali dopouštět násilí, převzali kontrolu nad městem ozbrojení vojáci a vyhlásili zákaz vycházení.

Střety v Herátu

Nejméně pět mrtvých a na 40 zraněných si vyžádaly dnešní střety mezi několika stovkami šíitských a sunnitských muslimů také v západoafghánském městě Herát. Násilnosti vyprovokovaly asi tři stovky sunnitů, kteří začali házet kamení na šíitskou mešitu. Šíité odpověděli útokem na sunnity v táboře pro osoby bez domova

Svátek byl násilný i minulých letech

"Situace je tam velmi vážná. Lidé se rvou. Policie se je snaží dostat pod kontrolu. Naší prioritou je dostat zraněné do nemocnice. Rozhořčení účastníci průvodu pod vlivem emocí ale napadají policejní auta a dokonce i sanitky," řekl jeden policista.

Šíité právě oslavují jejich největší svátek ášúrá, kterým si věřící připomínají násilnou smrt imáma Husajna ze sedmého století. Bijí se do hrudi, bičují si záda řetězy a zraňují se noži na hlavách na znamení smutku nad Husajnovou smrtí. Ta vedla v rámci islámu mezi šíity a sunnity k rozepři o to, kdo by měl být následníkem proroka. Oslavy ášúrá provázely násilnosti  i v minulých letech.

Útok ve městě Hangu odsoudil pákistánský ministr informací Šajch Rašíd Ahmad. "Odsuzuji tento útok co nejostřejšími slovy. Je to spiknutí, jak vyvolat střety mezi šíity a sunnity. Tohle nemůže udělat žádný muslim. Kdokoli to udělá, je terorista."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám