Hlavní obsah

Schwarzenegger ztrácí

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Na druhé místo v preferencích Kaliforňanů se ziskem 22 procent se propadl kandidát na funkci guvernéra státu Arnold Schwarzenegger, hvězda akčních filmů a někdejší kulturistický šampión. V neděli to ukázal průzkum listu The Los Angeles Times (LAT).

Článek

Podle něj by jako nástupce guvernéra Graye Davise, jenž dovedl Kalifornii k rozpočtovému deficitu, přesahujícímu 30 miliard dolarů (890 mld. Kč), 35 procent dotázaných v předčasných volbách 7. října zvolilo jeho dosavadního zástupce, demokrata Cruze Bustamanteho.

Ještě minulý týden průzkum Institutu pro veřejnou politiku přisuzoval Schwarzeneggerovi vedení před Bustamantem v poměru 23 ku 18 procentům. Teoreticky se však představitel filmového Terminátora může opět vyšvihnout do čela pole uchazečů o guvernérské křeslo, pokud mu ostatní republikánští kandidáti uvolní cestu.

Značka Schwarzenegger

Úctyhodný seznam 135 osob, kteří chtějí stanout v čele Kalifornie, je totiž veden na jedné kandidátce a vyhraje ten, kdo získá nejvíc hlasů. Republikáni Peter Ueberroth a Tom McClintock se například dělí o sedm, respektive 12 procent přízně voličů. Další, Bill Simon se šesti procenty, se kandidatury již vzdal.

Limitem pro Schwarzeneggera je však jeho image. Skoro polovině potenciálních voličů - 46 procentům - se jako osobnost podle listu LAT zamlouvá, a zhruba stejně početné publikum si od něho drží odstup.

Reklama

Související články

Schwarzenegger - nic mimořádného

Dopředu není nic jisté, ale troufám si tipovat, že Arnold Schwarzenegger usedne do křesla kalifornského guvernéra, pokud opravdu bude ve volbách kandidovat....

Výběr článků

Načítám