Hlavní obsah

Schwarzenegger bojoval s vejci a vyhnul se televizní debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Arnold Schwarzenegger neměl ve středu dobrý den. Nejdříve se na něj při projevu na státní univerzitě v Long Beach snesla vajíčka, o několik hodin později výtky kvůli absenci v živém televizním diskusním pořadu.

Foto: Martin Tlustý

Policejní vrtulník Eurocopter EC-135 odlétá s pacientem s poraněnou páteří na heliport pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Článek

Židle přitom byla pro něj ve studiu připravená do poslední chvíle, pro případ, že by změnil názor. Neohrožený akční hrdina svou neúčast v tradiční debatě nijak nezdůvodnil. Zato ale oznámil, že přijde do televize 24.září - pod jednou podmínkou: bude-li znát otázky předem.

Duely uchazečů o politické funkce jsou přitom v USA zažitou tradicí a většina amerických politiků se do nich hrne. Schwarzeneggerovo rozhodnutí proto vyvolalo podiv, stejně jako požadované otázky předem. Na tuto podmínku totiž komentátoři přistupují velmi neradi.

Kde je slanina?

O mnoho lépe se mu nevedlo ani několik hodin před debatou na státní univerzitě. "Máš skvělý život, Arnolde. Vydělal jsi milióny dolarů za natočené filmy, proč ale chceš do politiky?" ptal se sám sebe ve středu dopoledne v Long Beach. Záhy si i odpověděl: "Já vím proč. Protože všechno, tj. kariéru, peníze, rodinu a vše, jsi získal díky Kalifornii."

Projev trval necelých patnáct minut a byl ukončen sprškou vajec, která se na herce sesypala ze všech stran. Akční hrdina si ale i přes vypjatou situaci zachoval úsměv. "Ti chlapci mi dluží slaninu. Opravdu není jiné východisko. Nemůžete přeci podávat vejce bez slaniny," uvedl vtipně ke "střelcům"

Taktika mlčení

Schwarzenegger zatím přímo a konkrétně neodpověděl na četné dotazy, jak chce řešit stoupající deficit kalifornského státního rozpočtu. Tento problém přitom zlomil vaz dosavadnímu guvernérovi Grayi Davisovi, jenž  na základě petice musí podstoupit hlasování o svém setrvání ve funkci, nebo odvolání a nahrazení některým z více než stovky kandidátů.

Kritici tvrdí, že Schwarzenegger prostě neví, co bude s rozpočtem dělat, nebo nechce ztratit před voliči tvář vyřčením pravdy - bude se muset šetřit. Navíc mu prý televizní vystoupení načasované na konec září dá prostor, aby mohl vést závěrečnou předvolební řeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám