Hlavní obsah

Schůzka Putina s Bushem se soustředí na situaci v Iráku

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Oficiální návštěva ruského prezidenta Vladimíra Putina ve Spojených státech, zahájená ve středu ráno našeho času, má jediné hlavní téma - Irák. Problém správy válkou poničené země se prolne Putinovým čtvrtečním projevem v OSN i při setkáních s prezidentem Georgem W. Bushem plánovaných na pátek a v sobotu v jeho letním sídle v Camp Davidu.

Foto: Josef Zajíc

Ilustrační snímek. Z Inscenace DLO Láska s červeným nosem.

Článek

Prezidenti obou zemí se na půdě USA setkají už potřetí, celkově se vidí poosmé, což je rekord v počtu vzájemných schůzek nejvyšších představitelů Ruska a USA. Podle amerického tisku má být na programu jednání především hospodářská spolupráce obou zemí, v politických otázkách bude mít určitě hlavní prostor situace kolem Iráku.

Půjde Rusko do Iráku?

Přestože obě země zaujímaly od začátku v této otázce zásadně odlišné postoje, nyní se jejich názory pomalu sbližují. Zatímco USA - zejména pod tlakem útoků na své vojáky - volají po společné akci více států za účasti OSN - ovšem nadále pod svým velením, Rusko nevyloučilo účast na řešení situace v Iráku, včetně vojenské. Při sobotním setkání s americkými novináři to řekl sám Putin.

"Teoreticky nevylučujeme aktivní účast Ruska na obnově Iráku, včetně účasti našich ozbrojených sil na procesu normalizace. Prakticky však není otázka vyslání ruských vojsk na pořadu dne," zdůraznil prezident.

Američané Putina vítají

Putinův postoj hned také ocenil americký ministr zahraničí Colin Powell, když včera prohlásil, že vyjádření ruského prezidenta pokládá za "povzbuzující" a že "nesporně bude předmětem jednání v Camp Davidu".

Putinův program dále zahrnuje čtvrteční vystoupení na Valném shromáždění OSN a páteční návštěvu newyorské burzy a projev před americkými bankéři a podnikateli. Dokonce se do programu vešla i návštěva benzínové stanice ruské společnosti Lukoil, jež nedávno získala síť čerpadel v USA. Prostí Američané očekávají Putinovu návštěvu se sympatiemi, protože po dlouhé době vnímají nejvyššího ruského představitele jako normálního politika. Ve stejném duchu píše nyní o ruském prezidentovi i americký tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám