Hlavní obsah

Schuster varoval před rozšířením nepokojů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dopady sociálních reforem doléhají nejen na Romy, ale také na střední vrstvu a na sociálně slabší rodiny. Prohlásil to slovenský prezident Rudolf Schuster ve svém úterním projevu k aktuální situaci v zemi.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"S plnou vážností upozorňuji, že rabování obchodů a další projevy nespokojenosti mohou přerůst do rozsáhlejší vlny sociálních nepokojů. Vyzývám ty, kteří jsou ve složité sociální situaci, aby se až do vládou schválených kompenzačních opatření zdrželi forem protestů ohrožujících veřejný pořádek, zdraví a majetek," uvedl prezident.

Další nepokoje by podle hlavy státu mohl způsobit nárůst bídy a radikálně se zhoršující sociální situace nezaměstnaných, rodin s dětmi a důchodců. "Vznikly by v důsledku restrikčních opatření v systému sociální ochrany a prudkým nárůstem cen základních životních potřeb obyvatelstva. Jsem zneklidněn, že střední vrstva se rychle propadává mezi chudé," uvedl.

Schuster vyzval politiky, aby se vrátili ke srozumitelné politice, na základě které dostali podporu voličů ve volbách. "Vyzývám vládu, aby nepodceňovala vzniklou situaci a rizika, které mohou ohrozit reformy a vnitropolitickou stabilitu," dodal.

To, že nepokoje vypukly právě na východním Slovensku podle Schustera dokazuje, že rozdíly mezi západní a východní částí Slovenska se prohlubují. Schuster kritizoval poměry ve vládní koalici a naznačil, že po ztrátě většiny v parlamentě dochází ke kupčení s hlasy poslanců.

"Na prahu vstupu do Severoatlantické aliance a do Evropské unie se na slovenské politické scéně začínají projevovat tendence, které u mně vyvolávají obavy z dalšího vývoje. Místo stabilizace vnitropolitické scény dochází k jejímu postupnému rozkladu," upozornil.

Schuster prohlásil, že Slovensko by mělo mít stabilní vládu, která nejen deklaruje, ale také uplatňuje demokratické hodnoty. "Byl jsem upozorněn, že se poskytují různé výhody pro dočasně neposlušné poslance. Tento styl politiky je nepřípustný. Mám obavy, že pokud se v politice prosadí kupčení z hlasy ve jménu politického prožití, dojde k postupnému rozkladu demokratického systému," zdůraznil.

Schuster považuje za nepřípustné, aby se nutné ekonomické reformy staly prostředkem na omluvu mnoha nesprávných politických kroků. "Výsledkem není ozdravení ekonomiky, ale zvýšení sociálního napětí. Tvrdé dopady reforem naplno odhalily romský problém," dodal.

Rabování v obci Sačurov K dalšímu pokusu o rabování došlo v noci na úterý v obci Sačurov v okresu Vranov nad Topľou. V útoku na potraviny Jednota zabránily Romům mříže a rychlý zásah policistů. V obci s 2000 obyvateli žije asi 500 Romů. Mluvčí ministra vnitra Boris Ažaltovič dnes potvrdil, že policie ještě i dnes zatýkala organizátory včerejšího protestu Romů v Trebišově.

"Čtyři jsou obviněni z krádeže, další z výtržnictví a jeden z útoku na veřejného činitele," dodal. Připustil, že předvádění Romů bude v Trebišově pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám