Hlavní obsah

Schröderův kritik Lafontaine odchází na protest z SPD

BERLÍN

Oskar Lafontaine, bývalý předseda německé sociální demokracie a od roku 1999 vytrvalý kritik vládní politiky, se v úterý postaral o pozdvižení na politické scéně. V deníku Bild oznámil, že opouští SPD a je v předčasných volbách ochoten kandidovat za levicové uskupení z postkomunistické PDS a nově založené levicové strany Volební alternativa práce a sociální spravedlnost (WASG).

Článek

Lafontaine opouští sociální demokraty po 39 letech členství. "Vždycky jsem říkal, že mé členství je u konce, půjde-li SPD do voleb s Agendou 2010 a Hartz IV," řekl v Bildu.

Agenda 2010 je reformní program vlády, který má okleštit přebujelý sociální stát, takzvaný Hartz IV je balík reforem pracovního trhu.

Reakce sociální demokracie následovala bezprostředně: "Oskare, přestaň škodit SPD a buď upřímný: Odejdi!" vzkázal mu v Berlíně generální tajemník SPD Klaus Uwe Benneter.

Nežádoucí osoba

V první Schröderově vládě byl Lafontaine, tehdy ještě i předseda SPD, ministrem financí. V roce 1999 ale nečekaně ze svých funkcí odstoupil, neboť nesouhlasil se Schröderovou ekonomickou politikou. Od té doby je z něj vytrvalý kritik vládních reforem a "nežádoucí osoba" pro špičky v sociální demokracii.

Lafontaine nyní považuje za nutné, aby obě malé levicové strany vytvořily jednu volební listinu. "Nemá smysl, aby dvě malé strany, WASG a PDS, kandidovaly nalevo od SPD," prohlásil. Lothar Bisky, předseda postkomunistické PDS, která má ve Spolkovém sněmu dvě poslankyně, prohlásil, že pokud jde o společnou volební listinu, je PDS připravena vyjednávat.

Také alternativní levicová strana WASG, která vznikla na protest proti Schröderově reformní politice, Lafontainův úmysl vítá. "Výrazně nám to zvýšilo volební šance," prohlásil člen jejího vedení Klaus Ernst. Strana, která se od počátku prezentuje jako alternativa SPD, kandidovala už v nynějších nedělních zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku. Získala 2,2 procenta hlasů, což nestačí pro vstup do zemského parlamentu.

Sociální demokraté zatím tvrdí, že hodlají jít do voleb s dosavadním reformním programem. "Agenda 2010 zůstává jádrem naší politiky," ujišťoval dnes v listu Berliner Zeitung jeden z významných politiků SPD, zemský premiér Porýní-Falce Kurt Beck.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám