Hlavní obsah

Schröderova vláda nedostala důvěru, kterou nechtěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vláda německého kancléře Gerharda Schrödera v pátečním hlasování Spolkového sněmu nezískala důvěru. Podpořilo ji jen 151 poslanců, 296 hlasovalo proti ní a 148 se hlasování zdrželo. Schröder nechtěl důvěru získat, aby se mohly na podzim vypsat rok před řádným termínem parlamentní volby. Kancléř požádal spolkového prezidenta o rozpuštění parlamentu.

Článek

Kancléř mluvil se spolkovým prezidentem Horstem Köhlerem čtvrt hodiny. Prezident poté oznámil, že na rozmyšlenou využije třítýdenní lhůtu, kterou mu dává ústava. Lze tedy čekat, že o rozpuštění Spolkového sněmu se rozhodne až 22. července. Musí se rozmyslet, zda jsou skutečně důvody uspořádat předčasné volby.

Schröderův postup je ústavně sporný. Otázka důvěry má sjednotit vzpurné poslance jeho vlastní strany, nelze ji používat účelově pro prohru důvěry, rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb. Nelze proto vyloučit, že některý z poslanců se obrátí na ústavní soud, aby realitu ústavní krize posoudil. Sám Schröder je ale přesvědčen, že zvolený postup je plně v souladu s ústavou.

Kancléř před poslance předstoupil s tím, že důvěru dostat nechce. Zdůvodnil to tím,  že sociální demokracie nemá po neúspěších v zemských volbách dostatečně silný mandát, aby mohla prosadit  hospodářskou reformu. Navržená Agenda 2010 totiž oklešťuje štědrý sociální stát, což obyvatelstvo přijímá s nevolí. 

Hospodářské reformy lidé nechtějí

"Agenda 2010 a její důsledky se staly ... důvodem nedůvěry voličů vůči mně a mým lidem. Máme-li s ní pokračovat, a to musíme, je mandát v nových volbách nepostradatelný."

Poslední kapkou se pro něj prý stala prohra v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, kde SPD vládla čtyři desítky let. I mezi členy SPD neúspěchy vedly k diskusím, zda je reformní politika nutná a zda by ji vláda neměla zmírnit.

"Členové SPD hrozili tím, že se připojí k populistické levicové straně. Někteří to učinili. Na její špici nyní stojí bývalý předseda SPD," připomněl Schröder odchod bývalého prominentního sociálního demokrata Oskara Lafontaina do nové strany WASG, jejíž součástí jsou i reformisté z postkomunistické PDS. "Tak jednoznačné signály z mé strany, jsem musel a musím brát vážně," dodal kancléř.

Kancléř také podotkl, že opozice v horní parlamentní komoře práci vlády blokuje v nevídané míře.

Opozice předčasné volby vítá, Zelení ne

Opozice kancléřův krok uvítala, podle šéfky CDU Angely Merkelové Schrödrova koalice SPD a zelných "nemůže dále vládnout". "Tato země si nemůže dovolit další ztracený rok," prohlásila Merkelová. "Německo potřebuje nový začátek a ten může přinést jen nová vláda," řekl šéf liberální strany FDP Guido Westerwelle

Opoziční CDU/CSU a FDP by podle průzkumů vyhrály volby a pohodlně utvořily vládu

Ministr zahraničí Joschka Fischer přiznal, že jeho koaliční strana Zelených by dala přednost dokončení nynějšího řádného mandátu vlády, konstatoval však, že kancléřovo rozhodnutí respektuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám