Hlavní obsah

Schröder složil mandát a míří k Ringieru

Právo, DPA, řík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NĚMECKO

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (61) bude od 1. ledna poradcem vydavatelství Ringier. Uvedl to v Curychu ve čtvrtek spoluvlastník Michael Ringier. Gerhard Schröder ve středu ve Spolkovém sněmu složil poslanecký mandát z předčasných voleb 18. září a potvrdil, že opouští politiku. Tvrdil, že bude působit v advokátní kanceláři v Berlíně, a mínil napsat knihu.

Článek

Schröder tak do puntíku dodržel deklarovaný úmysl vzdát se křesla s tím, že jeho posledním činem jako poslance bude úterní volba Angely Merkelové kancléřkou - dal jí svůj hlas a poté jí také předal kancléřský úřad.

Prohlášení, že se s okamžitou platností vzdává mandátu, podepsal odcházející šéf vlády v kanceláři předsedy Spolkového sněmu Norberta Lammerta (CDU). Na uvolněné poslanecké místo nastoupí náhradník z SPD.

Exkancléř byl poslancem Bundestagu už v letech 1980-86, poté se stal zemským premiérem Dolního Saska a pak znovu poslancem Bundestagu od podzimu 1998, kdy SPD a Zelení porazili koalici CDU/CSU s FDP vedenou Helmutem Kohlem.

Většina veřejnosti včetně médií soudí, že exkancléř ale dlouho bez politiky nevydrží a že se k ní nějakým způsobem po určitém čase z advokacie zase vrátí. Spekulovalo se dokonce, že by mohl zamířit do čela některé významné mezinárodní organizace či ruského průmyslového gigantu Gazprom. Schröder před lety vykonával advokátní praxi v dolnosaském Hannoveru.

Před časem totéž co Schröder prohlásil bavorský premiér Edmund Stoiber, který měl být v nové vládě ministrem hospodářství a nových technologií. Stoiber ale zůstává bavorským premiérem.

Za oba politiky přijdou do Spolkového sněmu náhradníci z řad SPD a CSU. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám