Hlavní obsah

Schiavová je na hranici smrti, návrat do života je nemožný

FLORIDA

I kdyby se nyní soudy rozhodly, že odpojení Terri Schiavové od přístrojů, které ji udržují při životě, byl omyl, není už cesty zpět. Schiavová je bez výživy a bez vody už 11 dní. Lékaři jí podávají morfium, aby zmírnili bolesti, kterými zřejmě trpí.

Článek

Rodiče Schiaviové tvrdí, že jejich dcera umírá velmi bolestivě. Nikdo ale není úplně schopen určit, co Schiavová cítí. Její manžel Michael říká, že Terri umírá v dobrých podmínkách a příliš netrpí.

Rodiče, který se smrti nesouhlasí, ztratili poslední šanci na život své dcery v neděli ráno. Floridský soud rozhodl, že má zůstat odpojená od přístrojů. Neuvěřil tak svědkům, kteří tvrdili, že se Schiavová dříve snažila mluvit, což je prý náznak toho, že její stav má naději na zlepšení. Lékaři říkají, že jde jen o zvuky, o nichž sama Schiavová neví, že je vydává.

Jednačtyřicetiletá žena má už 15 let odumřelou značnou část mozku. Ve vegetativním stavu přežívá od roku 1990, kdy měla rozsáhlý srdeční záchvat. Krevní oběh zkolaboval a mozek byl dlouho bez kyslíku, proto odumřel.

O odpojení z přístrojů požádal Schiavové manžel Michael, který nyní žije s jinou ženou a má s ní děti. Argumentoval tím, že sama Schiavová by si takový život nepřála.

Anketa

Myslíte si, že by se pro případy, jako je Schiavová, měla uzákonit euthanasie?
Ano, alespoň by neumírala tak dlouho
91,4 %
Ne, vždy jde o zabití
8,6 %
Celkem hlasovalo 2017 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Terri zemře, potvrdil znovu Nejvyšší soud USA

Nejvyšší soud Spojených států ve čtvrtek zamít žádost rodičů Schiavové (41) obnovit umělou výživu jejich dcery s těžce poškozeným mozkem. Žena je bez výživy...

Výběr článků

Načítám