Hlavní obsah

Schiaové podle jejího otce zbývají už jen hodiny života

WASHINGTON

Týden poté, co floridský soud rozhodl o odpojení od výživy Terri Schiavové, jí zbývají už jen poslední hodiny života. Řekl to v pátek podle tiskových agentur otec ženy, která žije 15 let v komatu s těžce poškozeným mozkem.

Článek

Lékaři odhadují, že po odpojení od přístrojů v nemocnici Pinellas Park Schiaová zemře během jednoho nebo dvou týdnů. Výživa ženy přitom byla přerušena 18. března poté, co soud uznal argument jejího manžela, že jeho jedenačtyřicetiletá žena nechce být při životě udržována uměle.

Rodiče Schiaové, Bob a Mary Schindlerovi, se už údajně vzdali naděje, že jim pomůže republikánský guvernér Floridy a bratr amerického prezidenta Jeb Bush nebo soudy, které dříve obnovení výživy jejich dcery odmítly.

U Schiaové se projevují příznaky dehydratace - skvrny na kůži, suchý jazyk, popraskané rty a kalné oči. "Terri slábne. Zbývají jí poslední hodiny. Něco se musí podniknout, a to rychle," prohlásil Bob Schindler, který svou dceru v pátek navštívil v nemocnici. Schindlerovi věří, že zdravotní stav jejich dcery by se mohl zlepšit a v pátek se odvolali k federálnímu soudu v Atlantě, který v tomto týdnu už dvakrát jejich žádost odmítl.

Promluvila, nebo jen sténá?

Současně rodiče požádali soudce ve floridském Pinellas George Greera, aby nařídil obnovení napojení vyživovací trubice. Podle nich se jim dcera pokusila říci: "Já chci žít." Lékaři ale odmítají možnost, že by žena promluvila. Podle nich jde o nevědomé steny, jaké běžně vydávají lidé ve vegetativním stavu.

Už ve čtvrtek snahu rodičů o obnovení výživy dcery nejprve odmítl americký federální nejvyšší soud a krátce nato další stížnost zamítl nejvyšší soud státu Florida. Tuto stížnost inicioval republikánský guvernér Floridy a bratr amerického prezidenta Jeb Bush, který žádal o to, aby floridské ministerstvo pro rodinu převzalo od manžela Schiavové poručnictví nad Terri.

Schindlerovi, jsou ve sporu se svým zetěm, podle něhož by si Terri nepřála žít za takových okolností. Na přístrojích je Schiavová závislá od rozsáhlého srdečního záchvatu v roce 1990, kdy také utrpěla poškození mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kongres USA zabránil zákonem eutanazii ženy

Americký Kongres v pondělí přijal kontroverzní zákon, jehož smyslem je zabránit skonu Terri Schiavové, kterou lékaři už 15 let udržují uměle při životě. Zákon...

Výběr článků

Načítám