Hlavní obsah

Saúdská Arábie přerušila veškerý dialog s Katarem

– Dauhá/Washington

Saúdská Arábie v sobotu přerušila dialog s Katarem. Média obou zemí přitom krátce předtím informovala o možném průlomu ve sporu Saúdské Arábie a dalších arabských zemí s Katarem díky telefonátu mezi jejich hlavami států. Saúdská Arábie ale Katar obvinila, že fakta zkresluje, uvedla agentura Reuters.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

V urovnání sporu mezi zeměmi Perského zálivu se angažují Spojené státy. Americký prezident Donald Trump v pátek podle Bílého domu telefonicky hovořil s představiteli Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Katarský emír šajch Tamim bin Hamad Sání a saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd se v pátek telefonicky spojili. Šlo o vůbec první zveřejněný kontakt mezi oběma vládními představiteli od červnového začátku krize. Státníci se údajně dohodli, že jmenují emisary, kteří spolu budou diskutovat rozpory mezi oběma zeměmi. Urovnání sporu v Perském zálivu se ve čtvrtek nabídl zprostředkovat americký prezident Donald Trump.

Katar byl v červnu obviněn, že podporuje extremistické skupiny a Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt následované dalšími zeměmi s ním přerušily diplomatické vztahy. Trnem v oku jim také bylo přílišné sbližování Kataru s šíitským Íránem, který je hlavním regionálním konkurentem Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Konflikt v Perském zálivu ohrožuje americkou vojenskou přítomnost na Blízkém východě a boj USA proti takzvanému Islámskému státu. Spojené státy se také obávají, že roztržka mezi arabskými vládami by mohla narušit společný zájem na potlačování vzestupu ambiciózního Íránu.

Reklama

Související články

Katar chce finanční kompenzace za blokádu

Katarská vláda dala najevo, že bude usilovat o finanční kompenzace za blokádu, jíž je země vystavena ze strany dalších čtyř arabských zemí. V neděli oznámila,...

Výběr článků

Načítám