Hlavní obsah

SARS už zabil více než 500 lidí

– PEKING/ŠANGHAJ
DPA, ČTK, BBC, Lenka Hloušková

Nejméně devět lidí zemřelo během čtvrtka na infekční chorobu SARS (syndrom akutního respiračního selhání). Pět nových obětí hlásí kontinentální Čína, čtyři Hongkong. Počet obětí tak překročil hranici 500 osob. První případ nákazy dnes ohlásilo i Rusko.

Foto: Petr Hejna

Gwyn Ashton

Článek

Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko ve čtvrtek oznámil, že Rusko podchytilo první případ onemocnění SARS. Zatím ale neproběhly laboratorní testy, které jsou pro potvrzení diagnózy nezbytné. Podle Oniščenka je nakažen jistý muž v Blagoveščensku na Dálném východě u hranic s Čínou. Rusko z obavy před šířením nákazy zvažuje značné omezení, a dokonce úplné zastavení letů do pevninské Číny, Hongkongu a na Tchaj-wan.

Šanghaj zavádí karanténu

Čínské velkoměsto Šanghaj nařídilo dvoutýdenní karanténu pro osoby vracejí se z míst zasažených SARS. Svým opatřením, konkrétně měřením tělesné teploty, chce zabránit šíření smrtícího viru. "Lidé s vysokou teplotu budou posláni do nemocnice, ti s normální teplotou zůstanou dva týdny v domácí karanténě," uvádí se v tiskovém prohlášení pro tisk.

Čína začala přísněji postihovat i úředníky, údajně neschopné bojovat s chorobou. Místo podle zdejších zdrojů ztratil jako poslední komunistický předák v provincii Che-nan. Za poslední měsíc bylo stejně potrestáno už 120 úředníků v 15 provinciích a velkých městech, včetně ministra zdravotnictví a pekingského starosty. Vláda naopak nově vyslala do terénu třicet tisíc vyškolených inspektorů vyhledávajících případná centra nákazy.

Konec s domácími mazlíčky

Úřady v Pekingu nařídily majitelům psů, koček a dalších domácích mazlíčků, aby je dali do karantény, či je nemilosrdně utratili. Opatření se týká i zvířat, kteří pobývají s majiteli v karanténě. Jejich život je nyní v bezpečí jen v izolaci. V momentě, kdy se dostanou na ulici, jsou okamžitě policisty ubíjena. Například ve městě Nan-ťing žije se svými deseti tisíci majiteli několik tisíc "čtyrnožců". Nervózní jsou i samotní majitelé, jež neustále volají veterinářům. Často je přivezou s dýchacími potížemi do klinik, aby je dali utratit, místo aby se zabývali jejich léčbou. Šíření SARS prostřednictvím zvířat však zatím vědci nepotvrdili.

Nová mutace asi v Kambodži

V Kambodži se objevil nový druh dosud neidentifikovaného zápalu plic, který ve dvou vesnicích usmrtil sedm osob. Symptomy nemoci, tj. vyšší teploty, kašel a dýchací potíže, připomínají SARS. Ve srovnání s obávaným zabijákem ale pacienti trpí také průjmy, naopak množství bílých krvinek v organismu zůstává zachováno.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zvedla odhad úmrtnosti na SARS. V celosvětovém měřítku prý dosahuje 14 až 15 procent, tj. dvojnásobek původních odhadů. U osob starších 65 let je úmrtnost více než padesáti procentní, u lidí mladších 24 let ale jednoprocentní, ve věkové kategorii 25 až 44 let šestiprocentní a ve skupině od 45 do 65 let 15 procentní. WHO původně hovořila o šesti až desetiprocentní úmrtnosti.

USA zpřísňují prohlídky

Spojené státy začaly v polovině týdne s výcvikem tisíců imigračních úředníků, kteří mají ihned na hranicích, letištích či přístavek odhalit nakažené osoby. Kontroly budou od příštích dní probíhat na všech velkých letištích, včetně newyorského Kennedyova či Mezinárodního letiště v Los Angeles. Zostřené prohlídce se nevyhnou zejména cestující přijíždějící do USA ze zasažených oblastí Asie. Rozsáhlá hygienická opatření vyhlásili také organizátoři Miss Universe v Panamě. K umístění v soutěži nevystačí kráskám z celého světa dokonalé míry, ale absolutní nezbytností bude rovněž čerstvá lékařská prohlídka.

Reklama

Výběr článků

Načítám