Hlavní obsah

SARS možná roznášejí švábi

Novinky, Helena Landovská, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Hongkongské ministerstvo zdravotnictví nevyloučilo, že virus, který vyvolal epidemii smrtelného zápalu plic SARS, mohou roznášet švábi. Epidemie stále není pod kontrolou. Počet jejích obětí ve světě už přesáhl stovku a nakažených je víc než 2800.

Foto: Roman Jinšík ml.

Požár výrobní haly.

Článek

V čínské provincii Kuang- tung, ohnisku epidemie, sice denně přibývá už jen necelá desítka nemocných, zato v sousedním Hongkongu se nemoc rozšířila v dalších hustě obydlených čtvrtích. "V posledních dnech se nakazili obyvatelé nejméně čtrnácti rezidencí na předměstí Hongkongu," uvedl v rozhlase zástupce resortu zdravotnictví  Leung Pak-yin  s tím, že nemoc tam možná roznesli švábi, kteří prolézají kanalizací.  

Dosud bylo ohnisko v bloku Amoy Gardens, kde bydlí plná čtvrtina z téměř tisícovky hongkongských nemocných. Podle dosavadního názoru lékařů se nákaza šířila kýcháním, kašlem, přímým dotykem s nemocným, možná i vzduchotechnikou, ale nyní už nikdo nevylučuje možnost, že "podstatnou roli hrají švábi, s nimiž bude velmi těžké bojovat". 

Je to plod globalizace

 "Šíření SARS je důsledek globalizace," začínají říkat epidemiologové. "Při zkoumání nemoci by se dala sestavit mapa ukazující kdo kde investuje, kdo má s kým styky," tvrdí Fariborz Ghadar  z Pensylvánské univerzity, podle nějž je relativně ušetřená Afrika, kterou obchodníci  navštěvují méně. "Dnes neexistuje část světa, kam byste se nemohli dostat za 24 hodin," zdůrazňuje také Karl Nicholson, specialista na infekční nemoci na Leicesterské univerzitě v Británii.

Zhoubné zárodky se mohou tedy velmi rychle dostat z jednoho konce světa na druhý. Singapurský ministr zdravotnictví Lim Hng Kiang připomněl případ ženy, která onemocněla na obchodní cestě mezi Hongkongem a Pekingem  a po návratu domů možná nakazila spolucestující v letadle, pracovníky letiště a šoféra taxi.

V Singapuru povolala vláda na pomoc armádu a stovky lidí, kteří mají nařízenou karanténu doma, začaly hlídat kamery. Během uplynulých dvou týdnů totiž 9 podezřelých karanténu porušilo.V Kanadě zemřel  dnes desátý nemocný a několik dalších je v kritickém stavu. Je mezi nimi i specialistka na infekční nemoci, Allison McGeerová z Toronta, která se nakazila od svých pacientů.

Ve Vietnamu řádí záhadný střevní virus

Ve Vietnamu (4 úmrtí na SARS) navíc začal v uplynulých týdnech řádit i záhadný virus způsobující střevní onemocnění. Zemřelo na ně už nejméně deset dětí mladších tří let.  Virus podle vietnamských lékařů pravděpodobně nemá souvislost se SARS, i když děti trpěly horečkou, průjmy, upadaly do kómatu a umíraly poté, co jim selhaly plíce nebo srdce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám