Hlavní obsah

SARS má zřejmě až dvoutýdenní inkubační dobu

Novinky, DPA, ČTK, Helena Landovská
HONGKONG

Doba od nakažení k objevení prvních příznaků atypického zápalu plic SARS je zřejmě delší, než vědci původně předpokládali. Tím se vysvětluje i značný nárůst počtu nemocných právě v těchto dnech. Například jen v Hongkongu onemocnělo včera devadesát dva lidí z jediného sídliště.

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Handicapované děti na akci Noc snů

Článek

"Na základě výzkumů týmu expertů Světové zdravotnické organizace WHO v Číně, odkud se nemoc zřejmě šíří, je inkubační doba SARS spíše čtrnáctidenní," uvedl mluvčí WHO Dick Thompson.

Kanadští lékaři karanténu neprodlužují

V řadě zemí, kde se nemoc od poloviny března vyskytla, měli dosud lékaři zato, že jde o mnohem kratší období, od dvou do sedmi dnů. Proto také nařizují týdenní, maximálně desetidenní karanténu podezřelých pacientů. Přes tuto zprávu ale lékaři v Kanadě, kde včera zemřel čtvrtý pacient a počet známých obětí v celém světě se zvýšil na 59, rozhodli karanténu neprodlužovat.

"Nebylo by příliš realistické žádat na tisících lidí, aby se na dva týdny zavřeli doma," uvedl doktor Jim Youg z provincie Ontario. Kromě Číny, kde počet nemocných na březen stále ještě nebyl publikován a hovoří se jen o únorovém odhadu více než 800 nakažených, je nyní nejvíce postižen sousední Hongkong.

Nemoc se možná šíří vzduchotechnikou

Z neděle na pondělí bylo zaregistrováno 92 nových případů, a to ve stejném obytném komplexu Amoy Gardens, kde už předtím onemocnělo 120 lidí. Podle ministra zdravotnictví Yeoh Eng-kionga bydleli nakažení v bytech nad sebou. "Proto teď vědci ověřují hypotézu, zda se nemoc šíří vertikálně, v tomto případě vzduchotechnikou," uvedl ministr.

Už předtím někteří experti vyslovili podezření, že se virus SARS nešíří jen osobním kontaktem s nemocným, na což ukazovala skutečnost, že nejdříve se nemoc projevila u zdravotnického personálu, který ošetřoval první nemocné, ale vzduchem. Obyvatelé Amoy Gardens se zřejmě nakazili od muže, který se vrátil z léčení v nemocnice Prince waleského, kde zemřela 13, března první oběť mimo Čínu.

Všichni nemocní pobývali v kritickou dobu v Asii

Je také prokázáno, že všichni z více než 1600 nemocných v patnácti zemích světa, byli v kritickou dobu v Číně, Hongkongu či Vietnamu. USA, Austrálie a další země proto zpřísnily bezpečnostní opatření. Přes kontroly neprojdou na jejich území cestující podezřelí z nákazy a vlády doporučují obyvatelům, aby do doby, než epidemie pomine, necestovali do Asie.

Prudký nárůst nakažených na sídlišti vzbuzuje obavy, že se epidemie přeci jen šíří vzduchem a ne kapénkami při těsném kontaktu s nakaženým, jak se odborníci dosud domnívali. Hongkongské úřady nařídily obyvatelům jednoho obytného bloku Amoy Gardens desetidenní karanténu.

Celosvětově se nejnověji eviduje přes 1700 onemocnění. Na nákazu dosud zemřelo podle oficiálních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) 58 osob.

Francouzští vědci objevili virus způsobující zápal plic

Virus velký jako bakterie objevili francouzští vědci v amébách nalezených v chladící části klimatizačních systémů. Je to zřejmě původce zápalu plic. "Protilátky proti tomuto obřímu viru, který jsme nazvali Mimivirus jsme našli v krvi lidí, kteří prodělali zápal plic," uved Didier Raoult z marseilleské univerzity, který je jedním z autorů objevu.

Podle něj však v žádném případě nejde o původce atypického zápalu plic, který se šíří z Asie "Virus má průměr tisícinu milimetru a vypadá spíš jako bakterie. Je viditelný obyčejným mikroskopem," informuje Raoult s tím, že v jeho DNA je kolem 900 genů.

"Améby vyskytující se ve vodách ve všech teplejších krajích likvidují bakterie, ale jsou také jejich skladem (například legionelly a dalších nemocí dýchacího ústrojí). Je těžké se jich zbavit, protože odolávají dezinfekčním prostředkům. Vzorek, v němž byl mimivirus objeven, byl odebrán v klimatizaci v britském Bradfordu po epidemii legionellozy v roce 1992. Podle vědců jde o objev nové rodiny virů, i když má jistou podobnost s původci neštovic (rodina poxvirů).

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám