Hlavní obsah

Šaronova výzva k emigraci Židů byla prý špatně pochopena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/TEL AVIV

"Byl jsem špatně pochopen," reagoval v pondělí izraelský premiér Ariel Šaron na kritiku, že vyzývá francouzské Židy k emigraci do Izraele. Prý chtěl jen říci, že místo všech Židů je právě v židovském státě. Návrh sklidil emotivní kritiku. Francouzský tisk jej dokonce označil za urážku národa. Odmítli ho také i oslovení: francouzští Židé.

Foto: Ludmila Brousilová

Loňský skautský ples v Lidečku se nesel v duchu "Black and white".

Článek

"Šaron byl špatně pochopen. Uvedl, že místo francouzských Židů, ale i Židů kdekoli na světě, je v Izraeli," řekl mluvčí izraelské vlády Avi Pazner francouzskému rozhlasu.

Premiér se podle něho vyslovil "v kontextu svého stanoviska, že místo Židů je v Izraeli".

Mluvčí podotkl, že ministerský předseda mluvil příznivě o úsilí francouzské vlády při potírání antisemitismu. Rozhodně se prý nechtěl nikoho z tamních čelních politiků dotknout.

Protesty tisku i Židů

"Všichni víme, že situace Židů ve Francii je obtížná..., ale přilévat tímto způsobem olej do ohně je nepřijatelné," řekl člen výkonného výboru rady židovských institucí ve Francii (Crif) Richard Prasquier.

Ani podle Haima Korsii, blízkého spolupracovníka velkého rabína Francie Josepha Sitruka, odchod Židů z Francie "není na pořadu dne".

List Le Figaro označuje Šaronova slova za "dvojnásobně nedůstojná, protože Francie není antisemitská a protože Šaron ví, že Francie není antisemitská".

Deník píše, že antisemitismus je ve všech ohledech záležitost menšin, a uvádí: "Ve skutečnosti chce Šaron zbavit legitimity tu Francii, která dál brání Jásira Arafata."

Napjaté vztahy obou zemí

Šaron v neděli vyzval francouzské Židy, aby kvůli antisemitismu okamžitě emigrovali do Izraele. Francouzské ministerstvo zahraničních věcí v reakci dalo jednoznačně najevo, že tyto výroky považuje za urážlivé. Požádalo Šarona o okamžitou omluvu. [celá zpráva]

Antisemitské útoky ve Francii

  • ministerstvo vnitra: za prvních šest měsíců letošního roku došlo ke 132 antisemitským a 95 rasistickým a xenofobním výpadům - v roce 2003 jich bylo "pouze" 127, respektive 92
  • podle úřadů páchají delikty převážně muslimští radikálové, ale i organizace hájící tzv. bílou rasu

Zdroj ČTK/Novinky

Vztahy mezi Francií a Izraelem tradičně nejsou srdečné, protože Izrael se domnívá, že Paříž straní v blízkovýchodním konfliktu Palestincům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám