Hlavní obsah

Šarona proberou z hlubokého spánku v pondělí

DPA, ČTK, Novinky, Ha´arec,
JERUZALĚM

Nedělní tomografické vyšetření izraelského premiéra Ariela Šarona prokázalo zlepšení stavu jeho mozku. Jestliže nenastane zhoršení, začnou lékaři v pondělí ráno podle plánu snižovat dávky anestetik a probouzet premiéra z hlubokého spánku, do něhož ho uvedli po silné středeční mrtvici.

Článek

Novinářům to sdělil ředitel jeruzalémské nemocnice Šlomo Mor-Josef, kde je Šaron hospitalizován. Už dříve řekl ředitel řekl, že Šaronův stav je stále "kritický, i když stabilizovaný". To podle něj trvá.

Podle Mor-Josefa ukázal poslední scan, že otok mozku se snížil, nitrolebeční tlak i tlak krve je v normálních mezích a mozkomíšní mok odtéká normálně. "Ve světle těchto faktů se odborníci rozhodli začít proces probírání jej z hlubokého komatu zítra ráno. Závisí to na tom, zda stav premiéra zůstane do zítra bez patrných změn,"  uvedl Mor-Josef.

V pondělí, po ukončení anestesie, budou lékaři informovat o neurologických funkcích mozku.

Lékaři varují před přílišným optimismem, i když krvácení zřejmě nezasáhlo levou hemisféru, takže premiérovi by mohla zůstat zachována schopnost rozumět i mluvit.

Ariel Šaron

Bývalý izraelský premiér se narodil 27. února 1928 v mošavu Kfar Malal u Tel Avivu v tehdejší britské Palestině.

V roce 1945 se připojil k polovojenské organizaci Hagana, která usilovala o ustavení Izraele, který vznikl v roce 1948.

Studoval historii a vojenství v Izraeli a Velké Británii.

V roce 1973 byl zakládajícím členem strany Likud, ministrem vlády je od roku 1977. V roce 1982 jako ministr obrany nařídil invazi do Libanonu. Z funkce odešel, byl nepřímo uznán vinným z masakrů ve dvou palestinských táborech v Libanonu.

Premiérem byl od března 2001. V listopadu 2005 odešel ze strany Likud.

V lednu 2006 upadl po záchvatu mrtvice do komatózního stavu, z něhož se zatím neprobudil. V dubnu jej ve funkci premiéra vystřídal Ehud Olmert.

Šarona postihla lehká mrtvice 18. prosince a další, mnohem těžší mozkovou příhodu prodělal ve středu. Kvůli následnému krvácení do mozku byl třikrát operován.

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron se do práce nejspíš nevrátí

Izraelský premiér Ariel Šarron zůstává po mrtvici v kómatu. Podle čtvrtečního sdělení neurochirurgů je ve velmi vážném stavu a naděje, že by se vrátil...

Výběr článků

Načítám