Hlavní obsah

Šarona ohrožuje úplatkářská aféra

Právo, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Telavivský soud ve středu obvinil izraelského realitního magnáta Davida Appela z poskytování úplatků předsedovi vlády Arielu Šaronovi a prvnímu vicepremiérovi Ehudu Olmertovi. Ačkoliv vina vrcholných politiků pravicového bloku Likud není v této fázi předmětem procesu, měsíce bobtnající aféra by měla podle opozice vyústit v Šaronův odchod z funkce.

Foto: Martina Janů

Třetí duel Opavy a Pardubic ukončil čtvrtfinálovou sérii mezi těmito soupeři

Článek

Appel je pro své pochybné praktiky vyšetřován již delší dobu, avšak soud nyní rozšířil jeho obvinění o dosavadní podezření, že v 90. letech uplácel tehdejšího ministra zahraničí Šarona a jeruzalémského starostu Olmerta, aby tlačili na aténské činitele s cílem umožnit Appelovi vybudovat na jednom z řeckých ostrovů rozsáhlý hotelový komplex.

Kauza se točí kolem řeckého ostrova

V letech 1998-99 "uplácel Appel Šarona v souvislosti s aktivitami vyplývajícími z jeho veřejné funkce", stojí v dokumentu.

Appel prý přitom jednak převedl asi 2,6 miliónu šekelů (20 mil. Kč) na účet Šaronova soukromého statku v Negevské poušti, jednak za extrémně vysoký plat zaměstnával jako "poradce" Šaronova syna Gilada, i když - slovy obžaloby - "Appel věděl, že k tomu Gilad nemá odpovídající profesionální kvality".

Arielu Šaronovi měl prý podnikatel navíc říci, že si jeho syn v řecké projektu může vydělat "slušné peníze" a jemu samotnému slíbil podporu pro vnitrostranické volby v roce 1999.

Zatímco Šaron se pak měl snažit Řeky ovlivnit například uspořádán recepce na počest náměstka řeckého ministra zahraničí, Olmert zase za Appelovu podporu ve stejném vnitrostranickém klání (paradoxně tedy i proti Šaronovi) nadbíhal aténskému starostovi.

"Obvinění je velmi podezřelé"

Vůdce největší opoziční formace Strany práce Šimon Peres už vyzval své spolustraníky v Knesetu, aby iniciovali hlasování o nedůvěře Šaronovu kabinetu.

Poslanec Strany práce Ofir Pines-Pac případ označil za "politické zemětřesení", které by prý v normálně fungující zemi skončilo rezignací dotyčných politiků už dávno.

Ministr spravedlnosti Josi Lapid (centristický Šinuj) ale upozornil, že z Appelovy kauzy nutně nevyplývají dopady pro Šarona a Omerta. Premiérovi poradci citovaní listem The Jerusalem Post považují obvinění za "velmi podezřelé" a tvrdí, že "žaloba už dávno vystřílela veškerou munici úniky do tisku, aniž by Šaronovi bylo cokoliv prokázáno".

Likud se pro jistotu chystá na premiérův pád

Izraelský rozhlas ale uvedl, že vůdce poslanců Likudu Gideon Sa´ar již chystá legislativní změnu pro případ, že Šaron krizi politicky nepřežije. Podle stávajících zákonů má prezident země - dnes Moše Kacav - sedm dní na konzultace a jmenování nového premiéra.

Likud by však během týdne nestačil uspořádat vnitrostranické volby nového šéfa, což by podle analytiků citovaných deníkem Ha´arec do premiérského křesla nejspíš vyneslo ministra zahraničí Silvana Šaloma.

Sa´ar ale navrhuje třítýdenní lhůtu. Během té by Likud mohl zvolit nového šéfa, a tím by se podle pozorovatelů patrně stal expremiér a dnešní ministr financí Benjamin Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám