Hlavní obsah

Šaron pohnul levou rukou a lépe dýchá

JERUZALÉM

Ariel Šaron při bolestivém testu pohnul levou rukou, zlepšilo se prý i jeho dýchání. V izraelských novinách se mezitím spekuluje o správnosti jeho léčby. Lékař, který si přeje zůstat v anonymitě, v listu Haarec tvrdí, že po Šaronově druhém záchvatu mrtvice vyšlo najevo, že trpí degenerativním onemocněním mozku.

Článek

Kdyby to prý lékaři věděli, nikdy by Šaronovi nenaordinovali léky proti srážlivosti krve, jak to udělali po první slabé mrtvici, kterou premiér utrpěl 18. prosince. Zdroj Haarecu řekl, že tyto léky zvyšují riziko dalšího záchvatu mrtvice a krvácení do mozku.

Amyloidová angiopatie napadá cévy v mozku ukládáním patologického proteinu amyloidu. Krev jimi pak nemůže dostatečně dobře procházet. Onemocnění se vyskytuje hlavně u starých lidí a je často příčinou krvácení do mozku. Hloubkové snímky mozku chorobu mohou odhalit, někdy ji ale lékaři zjistí až po mozkové mrtvici.

Otázkou je, zda se přesně toto stalo i v Šaronově případu. "Pokud se ukáže, že to bylo možné, půjde, zdá se, o velký nezdar nemocnice Hadassa," řekl zdroj. Tento lékař ale zároveň přiznal, že uvedené patologické změny v premiérově mozku byly obtížně zjistitelné.

Mluvčí premiérových lékařů Ron Krumer takové spekulace odmítl: "Snažíme se premiéra udržet při životě. Nic jiného teď neřešíme."

Vážná hudba jako terapie

Zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona je i nadále kritický, i když stabilizovaný. Lékaři pokračují v postupu, který zahájili v pondělí. [celá zpráva] Od jeho lůžka neodcházejí jeho synové Gilad a Omri.

Šaron v pondělí začal samostatně dýchat a na bolestivé podněty pohnul pravou nohou a rukou. Jako součást testování premiérových reakcí lékaři Šaronovi dokonce pouštějí i jeho oblíbeného Mozarta. Další zprávu o jeho zdravotním stavu vydají lékaři odpoledne.

Jaký je rozsah poškození mozku, bude podle premiérových lékařů možné určit během několika dnů. Odborníci se shoduji na tom, že šance, že by se mohl vrátit do normálního života, nebo dokonce do politiky, je mizivá.

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron se do práce nejspíš nevrátí

Izraelský premiér Ariel Šarron zůstává po mrtvici v kómatu. Podle čtvrtečního sdělení neurochirurgů je ve velmi vážném stavu a naděje, že by se vrátil...

Ariela Šarona potřetí operovali

Izraelského premiéra Ariela Šarona se lékaři rozhodli v pátek znovu operovat poté, co prodělal tomografické vyšetření mozku. Podle ředitele nemocnice,...

Výběr článků

Načítám