Hlavní obsah

Samuel Alito doplní americký nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát v úterý odhlasoval, že Samuel Alito bude soudcem Nejvyššího soudu. Alito složí přísahu do rukou předsedy nejvyššího soudu Johna Robertse ještě dnes. Dostal 58 hlasů, ale jen čtyři od demokratů, proti byli 42 senátoři. Prosadit se ho podařilo poté, co jej část demokratů přestala blokovat.

Článek

K volbě přispěl tzv. gang čtrnácti, v němž se sedm republikánů a sedm demokratů postavilo proti obstrukcím, které vedli senátoři John Kerry a Ted Kennedy, podporovaní špičkami demokratů v Senátu.

V pondělí si totiž senátoři odhlasovali, že ukončí debatu o Alitovi a budou už rozhodovat, zda se stane soudcem Nejvyššího soudu nebo ne. Pro bylo 72 hlasů, což překonalo potřebou hranici 60 hlasů.

Alito je příliš pravicový

Demokratům vadilo, že Alito je příliš konzervativní. Podle senátora Johna Kerryho, který neúspěšně kandidoval na prezidenta, záznamy za patnáct let jeho působení u odvolacího soudu ukazují, že je "extrémně pravicový".

Demokraté se obávají, že nový soudce nebude respektovat někdejší soudní výnosy povolující právo na potrat a bude příliš stranit posilování prezidentských pravomocí. Proto se kolem jeho jmenování strhla obrovská bitva v soudním výboru a nakonec i v plénu Senátu, kde se demokraté pokusili zablokovat hlasování vyvoláním dlouho trvající debaty.

Alito byl proti potratům

Národní archiv odtajnil v prosinci dokumenty, mezi nimiž je i Alitův dopis z června 1985 vládě tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana, v němž doporučuje, aby se zasadila o zrušení proslulého rozhodnutí ve sporu Roe versus Wade z roku 1973, kterým bylo právo ženy na umělé přerušení těhotenství uznáno za ústavní právo.

V prosinci byl odtajněn i další dokument z roku 1984, v němž Alito obhajuje právo vysokých vládních činitelů nařídit odposlouchávání soukromých hovorů a mít při tom plnou ochranu před případným soudním postihem. Tento postoj se stal tématem slyšení v souvislosti s nedávným odhalením, podle něhož Bush povolil po 11. září 2001 odposlouchávat některé Američany bez povolení soudu.

Bílý dům v pondělí vyjádřil Alitovi podporu, bylo zveřejněno prohlášení prezidenta Bushe, že se těší na potvrzení Alita ve funkce. Prezident soudce Nejvyššího soudu navrhuje.

Bush měl již příležitost nominovat jednoho člena nejvyššího soudu, Johna Robertse, a jmenování pětapadesátiletého Alita bude podle pozorovatelů znamenat podstatný posun soudu doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám