Hlavní obsah

Saddám před soudem vyzval ke svržení Bushe

Právo, Novinky, ČTK, aa, bt
BAGDÁD

V Bagdádu v pondělí pokračuje proces s bývalým iráckým prezidentem Sadámem Husajnem. On a sedm dalších lidí čelí obvinění z vraždy šíitů z Dudžailu v 80. letech minulého století.

Článek

 "Pryč s Bushem," prohlásil Saddám, sotva vstoupil do soudní síně. Ostatní obžalovaní byli přinuceni strážemi. Nejvíc odporu kladl Saddámův nevlastní bratr Barzán Ibráhím Tikrití, který byl přítomen jen v bílých ponožkách a v tričku, které vypadalo jako spodní prádlo. Křičel už z chodby a bránil se strážím. Po sérii stížností si odmítl sednout na židli a usedl na zem, zády k soudci.

Saddámova obhajoba přitom před pondělním soudem avizovala, že obžalovaní se stejně jako při minulém státní soudu nezúčastní. Obhájci také žádají odvolání předsedajícího soudce Raúfa Abdar Rahmána.

Podle obhájců je tento Kurd zaujatý, protože byl za Saddámovy vlády v opoziční kurdské straně a protože pochází z vesnice, proti níž minulá vláda použila chemické zbraně.

Hladovka se nekonala

Saddám Husajn i další obžalovaní před pondělním soudem také hrozili hladovkou. Informaci o hladovce proti "nezákonnosti" procesu, získanou údajně prostřednictvím "určitých kanálů", ale později šéf obhájců Chalíl Dulajmí odvolal.

"Prověřil jsem ji a bylo mi řečeno, že zdroje, od nichž informace pocházela, nejsou věrohodné a že žádná hladovka v pondělí nebude," upřesnil své předchozí oznámení advokát.

Reklama

Související témata:

Související články

Předseda soudu s Husajnem složil svou funkci

Irácký soudce Rizgar Muhammad Amín, který předsedá procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem, trvá na své rezignaci. Hlavní žalobce soudu...

Soudce Husajna byl aktivním členem jeho strany

Další skandál se rozpoutal kolem procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem. Soudce Saíd Hamíš byl aktivním členem strany Bass, v jejímž čele stál...

Výběr článků

Načítám