Hlavní obsah

Saddám Husajn: jsem stále irácký prezident

– BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn v pondělí před soudem vyslechl formální obžalobu z devíti vražd, mučení žen a dětí a nezákonné zadržení 399 lidí při zákroku proti šíitům ve městě Dudžajl. Husajn nebyl obžalován z vraždy 148 šíitů, které odsoudil k smrti Revoluční tribunál a jejichž rozsudky podepsal, ale jen se smrti devíti, kteří byli zastřeleni v prvních dvou dnech. Vinu odmítl přiznat a zopakoval, že je stále iráckým prezidentem.

Článek

Když předseda soudu Raúf Abdar Rahmán dočetl obžalobu, Husajna se otázal, zda se cítí vinen, nebo ne. Husajn na to odmítl odpovědět: "Nemohu vám říct ano, nebo ne. Tohle čtete, abyste uspokojili veřejnost. Na to krátce nemůžu odpovědět. To mi nepohne ani jedním vláskem na mé hlavě. Stojíte před Saddámem Husajnem, prezidentem Iráku. Jsem prezident Iráku z vůle iráckého lidu a i v tuto chvíli jsem stále jeho prezidentem," řekl.

Soudce sdělil Husajnovi, že je bývalým prezidentem a nyní je jedním z obviněných, a řekl, že jeho námitku chápe jako vyjádření, že se "necítí vinen". Husajn také, že "neuznává kolaboranty, kteří vytvořili soud a se zpětnou platností uplatňují zákon proti hlavě státu, již chrání ústava a zákon".

U zvláštního tribunálu soudí Saddáma Husajna a dalších sedm jeho spolupracovníků ze zločinu proti lidskosti, jehož se měli dopustit vraždou  více 150 šíitů, kteří zahynuli v souvislosti s neúspěšným atentátem na prezidenta v roce 1982. Obžalobu formuluje soudce až poté, co jsou vyslechnuti všichni svědci obžaloby, která též předkládá důkazy.

Vinu odmítli všichni

Stejnou obžalobu jako Husajn si vyslechl jeho nevlastní bratr Barzán Ibráhím Tikrítí, který v roce 1982 za války s Íránem velel irácké tajné službě. "Vše, co jste řekl, jsou lži," řekl soudci. Obžaloby vyslechlo také dalších šest souzených osob. Všechny vinu odmítly.

Soud začal v říjnu loňského roku. [celá zpráva] Od prosince byli předváděni svědci obžaloby. Po vyslechnutí obžaloby byl předvolán první svědek obhajoby Ali Dajem, který byl předsedou strany Bass v Dudžajlu. Několik svědků ale uvedlo, že v době atentátu nebyl v Dudžajlu přítomen   

Reklama

Související témata:

Související články

Soud se Saddámem v přímém přenosu

Svržený irácký prezident Saddám Husajn bude souzen ve veřejném procesu, jehož průběh zřejmě budou přenášet televizní kamery v přímém přenosu. Soud, který...

Saddám před soudem vyzval ke svržení Bushe

V Bagdádu v pondělí pokračuje proces s bývalým iráckým prezidentem Sadámem Husajnem. On a sedm dalších lidí čelí obvinění z vraždy šíitů z Dudžailu v 80....

Výběr článků

Načítám