Hlavní obsah

Rybkin se ukrývá v Londýně

– LONDÝN/MOSKVA

Kandidát na úřad ruského prezidenta Ivan Rybkin, který na několik dní zmizel, je v zahraničí a vrátí se až po volbách. Podle něj je to jediný způsob, jak zajistit bezpečnost sobě i své rodině. Rybkin ve svém prohlášení zveřejněném v pátek uvedl, že nyní pobývá v Londýně.

Foto: Ford Blues Band

Ford Blues Band

Článek

Rybkin byl pohřešován minulý týden, celkem 4 dny. Když se v pondělí objevil v Kyjevě, tvrdil, že se na Ukrajinu odjel "uvolnit". Později se snažil naznačit, že se tam uchýlil z bezpečnostních důvodů, neboť se prý cítil ohrožen.

Z Kyjeva se Rybkin tento týden vrátil do Moskvy - vzápětí odcestoval do Británie, aby se prý poradil o další strategii své předvolební kampaně s Borisem Berezovským. Tento ruský podnikatel žije v Británii v dobrovolném exilu a financuje Rybkinovu předvolební kampaň.

Rybkin ve svém prohlášení vydaném v britské metropoli uvádí, že jeho rozhodnutí zdržovat se mimo Rusko je "jedinou reálnou zárukou bezpečnosti jeho rodiny".

Do Kyjeva byl prý nalákán 5. února po falešnou záminkou a to ho údajně přesvědčilo o tom, že ruská volební kampaň je "hrou bez pravidel". "Nevím, kdo to má na svědomí, ale vím, kdo z toho těží," praví se v jeho prohlášení.

Přímé ruské prezidentské volby jsou plánovány na neděli 14. března. O úřad hlavy státu se utká sedm kandidátů, za žhavého favorita a jasného vítěze je však všeobecně považován nynější ruský prezident Vladimir Putin se sedmdesátiprocentní podporou voličů.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinův sok v boji o Kreml je nezvěstný

Ruská policie zahájila v neděli oficiálně pátrání po nezvěstném uchazeči o ruský prezidentský úřad Ivanu Rybkinovi, jenž beze stopy zmizel již ve čtvrtek 5....

Kandidát Rybkin stále nezvěstný

Pátrání po nezvěstném prezidentském kandidátovi Ivanu Rybkinovi zatím nenavedlo ruskou policii na žádnou stopu. Justiční orgány se nemohou shodnout, jaké kroky...

Putinův protikandidát se našel v Kyjevě

Kandidát na ruského prezidenta Ivan Rybkin, který byl od minulého čtvrtka pohřešován, se v úterý našel v Kyjevě. Svým spolupracovníkům se sám přihlásil s tím,...

Výběr článků

Načítám