Hlavní obsah

Ruští agenti nás šikanují, stěžují si američtí diplomaté

– Washington

Američtí diplomaté, zaměstnanci ambasád a jejich rodiny působící v Moskvě a dalších evropských metropolích čelí zastrašování a šikaně ze strany agentů ruských tajných služeb. Informace v pondělí zveřejnil americký list The Washington Post. Zároveň odkázal na informace několika velvyslanců USA.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Věc podle listu došla tak daleko, že ministr zahraničí John Kerry vyzval šéfa Kremlu Vladimira Putina, aby tyto akce zastavil.

Ruští agenti podle listu sledují americké diplomaty a členy jejich rodin, nezvaní se objevují na jejich společenských akcích a platí novinářům za negativní články. Tím ale problémy nekončí, píše The Washington Post.

Rusové prý vnikají pozdě v noci do amerických diplomatických bytů, jen aby přestavěli nábytek nebo zapnuli všechna světla či televize. Jeden americký diplomat vypověděl, že ruský vetřelec si na koberec v jeho obýváku ulevil.

Nejagresivnější útoky jsou v Moskvě, tvrdí deník. Bývalý velvyslanec USA Michael McFaul byl pronásledován davem placených demonstrantů a jeho děti sledovali na cestě do školy ruští agenti.

Výcvik, jak čelit pronásledování 

Ještě v době prvního mandátu prezidenta Baracka Obamy Rusové pronikli do bytu amerického vojenského atašé v Moskvě a zabili jeho psa.

„Od návratu Putina (do Kremlu v roce 2012) vede Rusko po celé Evropě agresivní válku v šedé zóně. Teď je navíc odvetou za západní sankce kvůli Ukrajině. Šikana diplomatů je další frontou této šedé války,” řekl listu Norman Eisen, velvyslanec USA v Praze v letech 2011-14. „Útočí na americké diplomaty doslova všude, kde žijí,” dodal.

Všichni američtí diplomaté před působením v Evropě procházejí speciálním výcvikem, jak ruskému pronásledování čelit. Obamova vláda zvažovala odpověď, ale nakonec se rozhodla nereagovat.

Kerry při březnové návštěvě Moskvy o útocích hovořil s Putinem, ale akce ruských agentů to nezastavilo, uvedl The Washington Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám