Hlavní obsah

Rusové žádají demisi ministra obrany kvůli brutální šikaně

– ČELJABINSK
ČTK, Novinky, ITAR-TASS

Ruské ministerstvo obrany a generální štáb armády začaly v pátek vyšetřovat brutální šikanu, po které musely být vojákovi základní služby Andreji Syčovovi amputovány nohy i pohlavní orgány. Svaz matek vojáků už volá po demisi ministra obrany Sergeje Ivanova.

Článek

Ivanov totiž v první reakci na šikanu z 31. prosince řekl, že se nic zvláštního nemohlo stát, neboť mu o věci nikdo nic neřekl. Případ dokázalo vedení vojenského učiliště před nadřízenými skrývat plných 25 dní.

Na vyšetřování  v pátek do Čeljabinska odjel osobně dohlížet velitel ruského pozemního vojska Alexej Maslov. Dohlíží na ně i vojenský prokurátor Alexander Savenkov.

Identifikováno zatím bylo sedm vojáků, kteří se na šikaně podíleli nebo jí nezabránili a umožnili vojákům přístup k alkoholickým nápojům. Šest z nich včetně jednoho kapitána bylo zadrženo a vyslýcháno. Dosud padla obvinění ze čtyř trestných činů.

Tříhodinové mučení

Seržant Alexander Sivjakov, který Syčova mučil, už byl obviněn ze zneužití pravomoci s vážnými následky. Vyšetřovatelé zjistili, že v noci na Nový rok ho donutil, aby zůstal tři hodiny v podřepu. Všichni ho bili a kopali do nohou. Sivjakov byl opilý.

Syčovovi způsobili vážná zranění. Následující tři dny si stěžoval na strašné bolesti nohou, ale nebyla mu poskytnuta lékařská pomoc. Hospitalizován byl až 4. ledna, když se při nástupu nebyl schopen postavit. Lékaři mu amputovali nohy, do nichž dostal gangrénu. Podle nich je Syčovům stav stabilizovaný, jiné zprávy však uvádějí, že v nemocnici stále bojují o jeho život.

Žaloba proto hrozí i lékařům jednotky, kteří mu nejprve odmítli pomoci.

Vyšetřovatelé také zjistili, že tvrdá šikana, byť ne s tak tragickým koncem, byla v Čeljabinsku častá. Vyšlo také najevo, že se jeden z vojáků před pár dny pokoušel na černém trhu prodat asi půl kilogramu heroinu z Tádžikistánu. Loni byl odsouzen jeden z učitelů této vojenské školy, neboť z ní tajně odnášel munici a výbušniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský voják přišel kvůli šikaně o nohy

Ruští vojáci v tankovém učilišti v Čeljabinsku na jihozápadní Sibiři zbili během vánočních svátků při šikaně svého mladšího kolegu Andreje Syčeva tak,...

Výběr článků

Načítám