Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že Čečence k vraždě Němcova navedl bojovník z Donbasu

Aktualizováno

Ruští vyšetřovatelé při pátrání po vrazích opozičního politika Borise Němcova intenzivně sledují ukrajinskou stopu. List Komsomolskaja pravda zveřejnil informaci svých policejních zdrojů, že objednatelem vraždy mohl být muž, který je v Rusku podezřelý z příprav atentátu na prezidenta Vladimira Putina a který nyní bojuje proti separatistům na Donbasu. Jenže Čečenec Zaur Dadajev už řekl, že z něj přiznání k vraždě „vymlátili”. Vinu popírá.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Zaur Dadajev v cele

Článek

Údajným inspirátorem Němcovovy vraždy je podle ruského listu Čečenec Adam Osmajev, který byl údajně jedním z organizátorů atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Osmajevův údajný spolupachatel Ilja Pjanzin byl v září 2013 odsouzen v Moskvě k deseti letům vězení.

„Osmajev nedosáhl na Putina, a tak si vybral jiný, dostupnější cíl,” napsala Komsomolskaja pravda. „Cílem vraždy bylo znectít Rusko, postavit ho do nepříznivého světla a dosáhnout toho, aby Putin vypadal v očích světové veřejnosti jako ztělesnění pekla,” konstatoval list.

Údajný atentát

Příprava údajného atentátu na Putina byla odhalena v okamžiku, kdy v lednu 2012 v pronajatém bytě v ukrajinském přístavním městě Oděse náhodně vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátníků. Pjanzin byl se zraněním hospitalizován. Jeho údajný komplic Osmajev uprchl, než se ho podařilo vypátrat a zatknout.

Na Ukrajině pak čekal několik měsíců na vydání do Ruska, což pozdržela jeho žaloba ke štrasburskému soudu. Po loňském svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se Osmajev dostal na svobodu a zapojil se do boje proti proruským povstalcům. Podle zpráv z února se údajně stal novým velitelem čečenského praporu bojujícího na Donbasu. Prapor nese jméno čečenského vůdce Džochara Dudajeva, který padl před dvaceti lety v boji proti ruské armádě v první čečenské válce.

V případě vraždy Němcova spoušť na moskevském mostě podle vyšetřovatelů nepochybně stiskl zadržený Zaur Dadajev a všechny další zatčené osoby jsou do případu zapleteny, napsala Komsomolskaja pravda.

Dadajev si stěžuje na hrubé zacházení a mučení ze strany vyšetřovatelů. Ruským novinářům to v Moskvě řekla Jelena Masjuková, členka prezidentské rady pro lidská práva. Vězněného Zaura Dadajeva navštívila v káznici Lefortovo v Moskvě.

Dadajev při návštěvě Masjukové řekl, že byl tři dny držen ve sklepení s pytlem na hlavě a s rukama připevněnýma pouty k topení. Při výslechu prý dostával elektrické šoky, má silné bolesti nohou. Vězeňská služba údajně jeho stížnostem nevěnovala pozornost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám