Hlavní obsah

Rusko drží smutek, v Beslanu znovu pohřbívají

BESLAN

Celé Rusko v pondělí drží první den státního smutku za více než 330 obětí masakru ve škole v severoosetském Beslanu. Do oblasti se slétají zahraniční letadla se zdravotnickým materiálem pro místní nemocnice. V samotném Beslanu se připravuje pohřeb 120 obětí.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

Rodiče, prarodiče, příbuzní i učitelé se shromažďují kolem rakví, které dnes budou uloženy na místním hřbitově nebo na poli, které bylo po tragédii ve hřbitov přeměněno.

Všechny školy v Beslanu zůstaly zavřené. U školy, kde se tragédie odehrála, lidé zapalují svíčky a vytvářejí pomníčky, na kterých se vrší dětské sešity, boty a lahve s vodou, symbolizující tekutinu, kterou teroristé dětem během třídenního zajetí odpírali.

Údajný terorista u výslechu

Severoosetské úřady od nedělního večera vyslýchají jednoho z členů teroristického komanda, které drželo ve škole v Beslanu 1200 rukojmích. Zadržený muž se podle náměstka generálního prokurátora Sergeje Fridinskeho přímo podílel na závěrečném krvavém masakru školáků.

Státní ruská televize přinesla záběry neznámého muže, vedeného dvěma zakuklenci. Zadržený rusky, podle AFP se silným kavkazským přízvukem, opakoval: "Při Alláhovi, já jsem nezabil, já jsem nestřílel." Na otázku jednoho z novinářů, zda cítí lítost nad zmařenými dětskými životy, odpověděl, že ano, neboť "on sám má také děti".

"Tento muž se na útoku osobně podílel, byl to člen bandy, účastnil se toho se zbraní v ruce. Právě vysvětluje svůj podíl na zločinu a také podíl svých kompliců. Všichni budou potrestáni, včetně tohoto muže," řekl Fridinskij státní ruské televizi.

Masakru prý předcházela hádka

Z výslechu podezřelého muže vyplývá, že po zhroucení stropu školní budovy se mezi 30 teroristy rozpoutala krvavá hádka. Někteří teroristé údajně po svém vůdci požadovali propuštění dětí. Nato vůdce skupiny zastřelil jednoho ze svých mužů a odpálil nálož na těle dvou takzvaných černých vdov.

Ruské bezpečnostní síly zadržely ještě další dvě podezřelé osoby, včetně jedné ženy. Zatím ale není jasné, zda se trojice incidentu přímo účastnila, nebo zda teroristům pomáhala. O osudu zbývajících zadržených se Fridinskij nezmínil.

Jak píše agentura AFP, ruské úřady informují o složení teroristické skupiny velmi zmateně, někdy si dokonce protiřečí. Původně informovaly, že tři členové komanda byli chyceni živí, poté, že celá skupina byla zabita a že zadrženi byli tři její komplici.

Čtyři stovky lidí v nemocnicích

V péči lékařů zůstává stále 377 raněných, polovina z toho dětí. Podle dnešních upřesněných informací si tragédie rukojmí z beslanské školy vyžádala 335 mrtvých, další stovky lidí se pohřešují.

V neděli bylo pohřbeno prvních 22 oběti masakru.

Do města v pondělí dorazilo z Itálie letadlo s antibiotiky, obvazy a dalšími zdravotnickými potřebami pro místní nemocnice. Další dva stroje s pomocí by měly přiletět ze Spojených států.

Tisk viní Putina

Ruský tisk v pondělí obvinil prezidenta Vladimira Putina a velení zásahových jednotek, že se vyhýbají odpovědnosti za krvavý masakr ve škole v severoosetském Beslanu. Nikdo totiž neví, kdo vlastně celé operaci ve skutečnosti velel.

"Všechny vlády světa se od nynějška mohou odvolat na al-Kajdu a mezinárodní terorismus, a vyhnout se tak odpovědnosti za smrt svých spoluobčanů," píše deník Kommersant. "Jako by ruské děti neumřely kvůli válce v Čečensku, která trvá již deset let, ale kvůli útoku mezinárodního terorismu," pokračuje list.

"Odpovědnost je bezpochyby na prezidentu Putinovi, šéfovi bezpečnostních sil a na ministru vnitra," píše v komentáři deníku Nězavisimaja gazeta nezávislý poslanec Vladimir Ryjkov. "Není možné se schovávat za mezinárodní terorismus," zdůrazňuje poslanec.

Tisk se vrací i k pátečnímu chaotickému zásahu a ptá se, kdo operaci ve skutečnosti řídil, když nejvyšší státní představitelné nebyli nikde "k vidění".

"Operaci v Beslanu řídili všichni a kdokoli: místní a regionální představitelé i pořádkové síly", zatímco se toho měla správně ujmout Federální bezpečnostní služba (FSB), citují Vědomosti zdroj z Kremlu. "Televize odvysílala informaci, že lidé z ministerstva odpovědní za pořádkové síly se chystají odjet do Beslanu. Nikdo je ale neviděl přijet, nikdo je neviděl na místě," připomíná Nězavisimaja gazeta.

Obyvatelé chtějí vyšetřovací komisi

"Zdá se, že (operaci velely) severoosetské bezpečnostní síly. Ale kde byli lidé z ministerstva obrany, z FSB, z ministerstva vnitra? To je záhada," píše politolog Andrej Rjabov v deníku Gazeta. Je to však koneckonců "racionální" chování, dodává jedním dechem. "Čím méně se zapletou, tím méně mají odpovědnosti za důsledek operace," konstatuje politolog.

Stále není jasné, co se přesně stalo. Obyvatelé Beslanu proto chtějí ustavit nevládní komisi, která by se na vyšetřování tragédie podílela spolu s vládními úředníky. Komise bude podle agentury AFP chtít získat především přepisy vyjednávání s teroristy, aby zjistila, jaké byly vlastně jejich požadavky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám