Hlavní obsah

Ruská jaderná ponorka se potopila v Barentsově moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Silná bouře v Barentsově moři v sobotu brzy ráno potopila vyřazenou ruskou jadernou ponorku, když byla tažena do doku. Jak oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Nikolaj Děrjabin, na palubě bylo deset mužů, z nichž se podařilo zatím zachránit jen jednoho. Vytažena byla už těla dvou mrtvých námořníků a záchranné práce pokračují.

Foto: Šechtl a Voseček

Dnes již zbouraná Městská knihovna a čítárna sídlící v letech 1910-1921 v Převrátilské ul. 315

Článek

Podle agentury Interfax, která se odvolává na zdroje ve štábu Severní flotily, se podařilo zachránit čtyři členy posádky. To však jiné zdroje nepotvrdily. Podle agentury ITAR-TASS sedm osob zůstalo v trupu ponorky. Záchranné práce, které prý začaly půldruhé hodiny po havárii nehledě na prudký déšť, pokračují.

Voda v Barentsově moři má okolo deseti stupňů Celsia. Podle oficiálních představitelů naděje na přežití zbývajících členů posádky v těchto podmínkách je minimální. Ve vodě prý mohli vydržet nanejvýš půl hodiny.

Ekologická katastrofa nehrozí

Ponorka K-159 se podle agentury AP, která se odvolává na sdělení ministerstva obrany, potopila do hloubky 170 metrů ve čtyři hodiny ráno SELČ necelých šest kilometrů od ostrova Kildin u Kožského zálivu. Na její palubě nebyly žádné jaderné zbraně a jaderný reaktor byl odpojen. Radiační pozadí na místě havárie je podle slov náčelníka hlavního štábu vojenského námořnictva admirála Viktora Kravčenka normální a ekologická katastrofa nehrozí.

Zástupce námořnictva upřesnil, že ponorka nebyla používána od roku 1989 a nehoda se stala při cestě do doků, v nichž měla být demontována. Táhl ji vlečný člun, ale pontony, k nimž byla připevněna, se v bouři rozpojily. To způsobilo, že plavidlo ztratilo stabilitu a šlo ke dnu.

Ruský prezident Vladimír Putin, který je v současné době na státní návštěvě, už byl podle Kremlu o incidentu informován. Ruská vojenská prokuratura už zahájila vyšetřování příčin neštěstí, uvedla BBC.

Rusko má asi 200 vyřazených ponorek

Rusko si před čtrnácti dny připomenulo zatím nejhorší tragédii v dějinách ruského námořnictva - havárii jaderné ponorky Kursk. Nešťastná exploze 12. srpna 2000 toto podmořské plavidlo potopila rovněž v Barentsově moři. Všech 118 námořníků na palubě tehdy přišlo o život.

Rusko má nyní podle AP na 200 vyřazených ponorek, které jsou ukotveny a představují možnou hrozbu pro životní prostředí. Agentura cituje dánské experty, podle nichž K-159 patří mezi ponorky třídy Listopad, které mohou mít dva jaderné reaktory a 86člennou posádku. Ponorky této třídy byly zařazovány do služby v letech 1958-1963 a měly být vyzbrojeny jadernými torpédy.

Přehled největších nehod sovětských/ruských ponorek

4. července 1961Kapitán a sedm členů posádky zahynulo při úniku radiace z prasklého potrubí v jedné z prvních sovětských jaderných ponorek K-19.
8. října 1967Při požáru na sovětské jaderné ponorce K-3 "Leninský Komsomol" zemřelo 39 osob.
8.-10. března 1968Ponorka K-219 se třemi jadernými raketami na palubě se potopila severozápadně od Havajských ostrovů: přes 70 lidí se utopilo.
12. dubna 1970Požár na jaderné ponorce K-8 nedaleko Bermud v Atlantském oceánu. Počet obětí neuveden.
24. února 1972Na 28 obětí si vyžádal požár na jaderné ponorce K-19 "Hirošima".
14. června 1973Jaderná ponorka K-56 ze sovětské tichomořské flotily se vinou důstojníků srazila s plující laboratoří Akademik Berg. Nepřežilo 27 osob.
31. srpna 1973Při havárii zařízení k odpalování raket na ponorce K-219 ze severní flotily se otrávilo několik členů posádky parou vzniklou z komponentů paliva.
24. června 1983Jaderná ponorka K-429 se potopila u pobřeží Kamčatky: 16 mrtvých.
18. června 1984Požár na jaderné ponorce K-131 ze severní sovětské flotily. Nepřežilo 13 osob.
10. srpna 1985Výbuch při výměně paliva na jaderné ponorce v loděnici v zálivu Čažma na Dálném východě. Záření, které v epicentru výbuchu dosáhlo 90.000 rentgenů za hodinu, zamořilo široké okolí. Ihned zahynulo 10 osob, později zemřely na následky ozáření další desítky lidí.
3. října 1986Při požáru na ponorce K-219 vyzbrojené šestnácti jadernými balistickými raketami a dvěma jadernými torpédy zemřeli asi 1000 kilometrů severovýchodně od Bermud čtyři lidé. Ponorka se potopila o tři dny později.
7. dubna 1989Požár na ponorce "Komsomolec", která se potopila se dvěma jadernými torpédy na palubě v mezinárodních vodách v Norském moři. Ze 69 členů posádky jich zahynulo 42.
29. května 1992Při opravě jaderné ponorky na základně na poloostrově Kola vybuchl kompresor: jeden voják zahynul a čtyři byli zraněni.
14. srpna 2000V Barentsově moři se potopila jaderná ponorka Kursk, všech 118 členů posádky zahynulo.
30. srpna 2003Vyřazená jaderná ponorka K-159, na jejíž palubě bylo deset členů posádky, se potopila v Barentsově moři. Jednoho námořníka se podařilo zachránit

Reklama

Výběr článků

Načítám